Leonardo Mobilitás Pályázat (LdV-HU-13-IVT-1098)

Milánóban jártunk

Az egri Szent Lőrinc Vendéglátó, Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 12 diákja, - hat kereskedő és hat fodrásztanuló - 2 kísérőtanárral 3 hetes szakmai gyakorlaton vett részt Milánóban.

Nagy izgalommal készültünk az útra, hiszen mindkét szakma elismert Olaszországban, és reméltük, hogy sok szakmai fogást elleshetünk az ott dolgozóktól.

Az indulás előtti héten angol nyelvi felkészítőn vettünk részt, ahol főként a hétköznapi kommunikáción volt a hangsúly.

Hosszú, buszon töltött órák után érkeztünk meg szállásunkra, Monzába. Már másnap megismerkedtünk leendő munkahelyeinkkel.

A kereskedőtanulók, egy Olaszországban jól ismert márka, a Geox különböző üzleteiben dolgoztak. Itt már rögtön az első napon elsajátíthattuk az termékekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, jellemzőket. A 3 hét alatt nagyon sokat foglalkoztunk vevőkkel is, még ha eleinte a szóbeli kommunikáció egy kicsit nehezebben is ment. A gyakorlat alatt a kollégákkal is sikerült jó kapcsolatot kialakítani, amit a mai napig tartó levelezés is tükröz.

Teljesen más jellegű volt a fodrásztanulók munkája. Mivel Milánó a divat fővárosa, ennek megfelelően a fodrászüzletek folyamatosan tele voltak vendégekkel. Az üzletek a nálunk megszokottól eltérően nagyok, volt ahol 25 fodrász is dolgozott egyszerre. Először furcsa volt a nagy hangzavar, a folyamatos pörgés, de aztán belerázódtunk a mindennapokba. A vendégekkel való beszélgetések során sok olasz szót, kifejezést is megtanultunk. Reméljük az itt elsajátított számunka újfajta technikákat, ismereteket sikeresen fogjuk munkánkban hasznosítani.

Milánó nemcsak a divat fővárosa, de rengeteg látnivaló is felfedezésre várt. Néhányan szinte közvetlenül a Dóm szomszédságában dolgoztak, és nap-mint nap találkoztak az itt hömpölygő turisták áradatával.

Próbáltunk minden szabad percet kihasználni. Hétvégén, akinek kedve volt a gyönyörű comói tavat is meglátogathatta.

Úgy gondoljuk, hogy nagyon hasznosan telt el ez a 3 hét. Nemcsak szakmailag fejlődtünk mindannyian, de sok minden mást is tanultunk. Önállóbbak lettünk, és nyitottabbak.

Az első héten még félve, térképpel a kezünkben közlekedtünk ebben a hatalmas városban, a harmadik hét végén pedig fájó szívvel búcsúztunk, de reméljük, hogy egyszer még visszatérünk.

Szabó Petra 13/B

A szél gyermekei (Bécsben jártunk)

Mondhatni, egy álmom vált valóra azzal, hogy 20 napot eltölthettem Bécsben.

Az első napokban még nagyon bizonytalanok voltunk, de utána már teljesen megszoktuk az ottani életet, szerintem ezt nyíltan állíthatom, hogy haza sem jöttünk volna. A munkahelyeken tizenketten voltunk és mindenkit máshova osztottak be. Voltak, akik a Hotel Adagio-ban, Ibis Hotelben vagy a Merkur Hotelben voltak. Én a Vienna Food Peter&Paul Bistro- ban voltam. A munkatársaim magyarok voltak így csak akkor beszéltem németül, amikor vendég érkezett. Mind nagyon aranyosak voltak, sokat segítettek. Rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, ételt tanultam meg németül és minden alkalommal úgy is emlegettük. Megtanultam még ezek mellett a szendvics és saláta készítés titkait. Sok húst és zöldséget aprítottam, desszerteket készítettem, pl: sütőtök pudingot és rétest. A rendezvényekre hatalmas hideg tálakat készítettünk a kollégámmal. Három olyan dologra tanítottak meg, ami fontos ahhoz, hogy egy étel elnyerje a vendég tetszését: az illat, a látvány és az íz. Ezek együttes hatása adja a vendég boldogságát!

Nagyon sok helyen jártunk, több este is elmentünk barangolni, gyönyörű volt. Megnéztük a Hundertwasser házat, a Belweder, a Schönnbrunni kastélyt, a Technisches múzeumot, a Stephansdom-ot, a Naschmarkt-ot, vagy, ahogy mi hívtuk: a Nasi-piacot. Rengeteg helyen jártunk még, de ezek a legnevezetesebbek, legismertebbek. Rengeteget sétáltunk a csapattal, de külön-külön is. Az én kedvencem a Mariahielfer-straße, azért mert annyi kisebb-nagyobb üzlet van ott és annyi kínálat, hogy az ember a fejét veszti a sok cipőtől, és mivel én is csak nő vagyok, ezért mindig ráparancsoltam a többieknek, hogy ne engedjenek vásárolni, nem is hagyták.

Ez a húsz nap alkalmat adott, hogy megtanuljam mi az összetartás, becsület, csapatmunka, felelősség és udvariasság. .Vannak gyümölcsök, zöldségek, kifejezések, tárgyak, köszönések, amiket még most is így hívok/mondok itthon, a családomat ezzel a sírba viszem, de szokjanak hozzá.

Tóth Bianka 12/A

Egri SZC Logo

Egri Szakképzési Centrum
Fábri Eufrozina
főigazgató