A Leonardo da Vinci Partnerségek CHOCA Train projekt

Leonardo da Vinci partnerség projekt

2011. március 23-26 között a Szent Lőrinc Szakközépiskola 5 tanára vehetett részt Németországban és Hollandiában szakmai tanulmányúton.

A tanulmányút alkalmával megismerkedhettünk a német és holland szakképzéssel és óvodai ellátással. A tanulmányút célja a partnerek jó gyakorlatának megismerése, bemutatása és a jó gyakorlati példák átvétele. A német fél, aki koordinátor szerepét is betölti, megmutatta nekünk az Ahausban működő Day Care Centert, melyben a kisgyerek 2 - 7 éves korukig tölthetik idejüket a szülők munkaideje alatt. A gyerekek maximum 16 fős csoportokban vannak elhelyezve, 3 fős felügyelő személyzettel, nyitvatartási idejük 7.00 - 19.00 óra között. A szülők kérhetnek ebédet is, illetve vihetnek a gyerekeknek ebédet és kérhetik a felügyeletet ellátás nélkül is. Az óvodában relaxálásra, pihenésre alkalmas külön helyiség lett kialakítva ahol pihenhetnek, zenét hallgatnak.

Ahausban meglátogathattunk egy Szakképző központot is, ahol továbbképzéseket is szerveznek, de főleg hátrányos helyzetű diákokkal és munkanélküliekkel fogalakoznak. A központot teljes egészében állami finanszírozásból tartják fenn. A vendéglátás, háztartási munkák, karbantartási tevékenységek, kertgondozás területein végeznek képzéseket. Egy szakoktató 4-5 fővel foglalkozik, van köztük olyan is, aki maga is innen indult, mint a tanuló és most ő oktatja az ide kerülő ifjúságot.

A második szakmai napunkon Hollandiába látogattunk el, Almeloban kezdtük a szakképző központok látogatását. A ROC van Twente képzőközpontban több területen folyik a szakmai képzés, pl. vendéglátás, fodrászat és kozmetika. A képző központban 4 szintet határoztak meg melyet teljesíthetnek a tanulók, saját egyedi tempójukban. A diákok az első perctől kezdve nagy önállóságot kapnak, egyedül üzemeltetik a vendéglátó részlegeket és szépségszalonjaikat is, természetesen felügyelet mellett, de minél kevesebb beavatkozással és irányítással. A diákok megjelenése viselkedése nekünk is megragadta figyelmünket, hiszen nem láttunk piercinges, ápolatlan és kirívóan öltözött diákokat.

A látogatásunkat Hengeloban folytattuk tovább. A képzőközpont kistestvérét tekintettük meg. Érdekessége volt, hogy egy régi üzemcsarnokból lett átalakítva és megőrizték az üzem főbb vasszerkezeteit. A kialakított tantermek fala üveg és szinte átlátszó, érdekes volt látni, hogy a termekben minden nyilvános, a helyiek is reklamáltak, de a vezetők szerint már kezdik ezt megszokni.

A tanulmányút érdekes volt, jó volt összehasonlítani a külföldi példákat és az itthoni helyzetet. A hazai oktatásban még mindig a finanszírozás hiánya a legnagyobb probléma, ami külföldön kevésbé jelentős. Nálunk is biztosan jobban fejlődnének a tanulók, ha 4-5 fős csoportokban lehetne tanítani a hátrányos helyzetű lemaradó diákokat és személyes motivációval beilleszteni őket a társadalomba.

A tanulmányút résztvevői voltak: Nagy Andrea, Krpánné Paszternák Erika, Fülöp Tibor, Boros Sándor, Palencsárné Kasza Marianna

CHOCA:

Child Oriented Catering - CHOCA- Gyermekközpontú Étkeztetés –Leonardo Partnerségprojekt keretében egy korábbi project által létrehozott eredmények terjesztését vállalta iskolánk, partnereinkkel közösen.

A projectben résztvevő partnerek először 2009. november 11-én találkoztak a németországi Münsterben. Iskolánkat Palencsárné Kasza Marianna és Molnárné Szerencsi Ágnes képviselte. Itt a már elért eredményeket tekintették át, illetve tervet készítettek arról, hogy a korábbi project eredményeit hogyan lehet felhasználni a gyakorlatban. A partnerek megállapodtak abban, hogy feltérképezik a tantervi vagy tananyagi bevezetés lehetőségeit saját országukban, összehasonlítást tesznek a különböző országok akkreditációs intézményei között.

Bemutatásra került a Németországban, Münster régióban bevezetésre került példa a gyermekfelügyelők képzésében. Megvitatásra került az egészséges táplálkozásra nevelés szerepe a közoktatásban.

A program zárásaként a résztvevők személyes látogatást tettek a Münsterben működő Higéniai Centrumban.

A CHOCA program keretén belül – hiszen a pályázat lényege a személyes tapasztalatszerzés, információ átadás és eszmecsere – újabb partneri látogatásra került sor 2010. szeptember 16. és 19. között. A helyszín ezúttal az angliai Cawsand, a Dél-Angliában található kikötőfalu volt. Ezúttal öt kolléga utazhatott. A szakmai hozzáértést Palencsárné Kasza Marianna, Molnárné Szerencsi Ágnes, Korózs József és Kassai Attila kollégák biztosították, a kommunikáció pedig Nagy Andrea tanárnő tolmácsolásával valósulhatott meg. A helyi óvoda és általános iskola meglátogatása után a megbeszélésen Palencsárné Kasza Marianna tartott előadást a magyarországi akkreditációs lehetőségekről, majd a másik két partner beszámolóját hallgattuk meg. Előkészítettük a magyarországi meetinget, amelyre a tervek szerint 2010. november első felében kerül majd sor Egerben.

Jó hangulatú találkozó volt, gyönyörű helyszínen, amely ismét egy hely, ahová elvihettük iskolánk hírnevét, és bebizonyíthattuk, hogy ha szakmai dolgokról van szó, a Szent Lőrinc bárhol megállja a helyét.

Leonardo da Vinci partnerség projekt keretében kidolgozott saját dokumentumok

Igazolások:

Münsteri mobilitás 2009:

Ahausi mobilitás 2010:

Cawsandi mobilitás 2010:

Egri mobilitás 2010:

Lenkey János Általános iskola - Choca Train 2010:

Leonardo da Vinci partnerség projekt keretében létrehozott közös eredmények

Egri SZC Logo

Egri Szakképzési Centrum
Fábri Eufrozina
főigazgató