Az Oktatásért Közalapítvány Közoktatási Alkuratóriuma 2009. február 28.-ig benyújtandó pályázatot írt ki a „közOKA-XXIV. Szakképzésben résztvevő diákok kulturális szabadidős programjának támogatására” címmel.

Iskolánk a pályázat keretében 650.000 Ft –ot nyert a pályázat lebonyolítására.

A pályázat tényleges költségvetése: 845.040 Ft.

A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2009. szeptember 30.-án bonyolította le a pályázat által támogatott szabadidős programot. Iskolánk Tanulói reggel 7.00 órakor indultak az iskola által rendel autóbuszokkal Budapestre. Az indulás után került kiosztásra a tanulók számára összeállított tízórai és uzsonna csomag. Első program a Csodák palotájának megtekintése volt. A Múzeumban testközelről tapasztalhatták meg a diákok a fizika törvényeit és a matematikai, logikai összefüggéseket. A kiállított tárgyakat megtapinthatták, kipróbálhatták. Közkedvelt volt a centrifugális erőt bemutató hatszögletű forgószoba, autó és repülőgép szimulátorban próbálhatták ki hogyan tudnák vezetni ezeket a járműveket. A kötélpályán mozgó biciklit sokan kipróbálták és ráfeküdtek a szöges ágyra is. Az Öveges teremben fizikai kísérleteket mutattak be a számukra, a kísérlet legfőbb eszközei és anyagai a száraz jég, szén-dioxid, hélium, folyékony hidrogén. A kísérleteket érdekesnek találták, mivel az iskolai körülmények között ezek bemutatására nincs lehetőség. A tárgyak és az előadás tapasztalatszerzésre adott lehetőséget, az elméleti fizikatudásukat gyakorlatban is kipróbálhatták és megtapasztalhatták a törvényszerűségeket.

A Múzeum meglátogatás után következett az ebéd, a Lugas étteremben. Az étteremben egy különteremben terítettek a csoport számára. A pincérek nagyon kedvesek voltak, a menü három fogásból állt. Májgombócleves; Stefánia szelet burgonyapürével; grízpuding. Mindenki igazán jóllakhatott, hiszen nagyon jóízű ételeket kaptunk.

A délutáni program a Planetárium „Világvége” című előadásának megtekintése volt. Az előadáson szó volt a lehetséges világvégekről, milyen eseményekhez kapcsolták, illetve kapcsolják az emberek. Hallhattunk az üstökösök pályájáról, a pályát befolyásoló tényezőkről. A bolygók furcsa együttállásáról, mely már számtalan alkalommal bekövetkezett, de mégsem vezetett el a világvégéhez. Az égbolton megtalálható csillagjegyekről, képet kaphattunk a naprendszer méretéről. Nagyon érdekes tudományos, de mégis mindenki számára érthető előadás volt. Az előadás után indultunk Egerbe és este 7 óra körül érkezett meg a csoport. A gyerekek jól érezték magukat, tudásukat gyarapodott, de nem a megszokott iskolai körülmények között, hanem saját tapasztalatuk alapján.

A pályázatot írta, lebonyolította, és a pénzügyi elszámolást készítette: Palencsárné Kasza Marianna

A kiránduláson készült fotókat megtekintheti a fotógalériában, vagy IDE kattintva automatikusan elnavigáljuk oda!

Egri SZC Logo

Egri Szakképzési Centrum
Fábri Eufrozina
főigazgató