Események: (2017/2018)

Halloween Party - 2017.10.26.

Iskolánk nyelvi munkaközössége idén októberben elindított egy régi-új hagyományt. Hosszú ideje nem került megrendezésre nálunk ez az elsősorban angol nyelvterületen hagyományos ünnep a Halloween. Idén az angol nyelvi munkaközösség úgy gondolta épp ideje nálunk is bevezetni ezt a hagyományt iskolánkban.

A vetélkedőn 9 osztály 4-4 fős csapatai vettek részt. A hangulatról a díszítés, üdítő, némi édesség, zene, néhány töklámpás és természetesen az ötletes feladatok gondoskodtak. A diákok élvezettel oldották meg a változatos feladatokat és gyorsan repült az idő ezen a délutánon. A vetélkedő végén az első 3 helyezett emléklapot kapott, melyet az osztálytermeikben ki is tehettek.

Események: (2016/2017)

Szakmai gyakorlati vizsgák a Szent Lőrincben, 12/V és 11/D osztályokban (Pincér, szakács)

Iskolánkban Június 7-8-án zajlottak a pincér, szakács gyakorlati vizsgák. Összességében elmondható, hogy a vizsgák jól sikerültek. A tanulók képességüknek megfelelően teljesítettek. A szakács szakmából vizsgázók a vizsgakövetelményeknek megfelelően készítették el ételeiket a délelőtt folyamán, melyet a pincér szakmából vizsgázók szolgáltak fel. A szakmai vizsga a pincérek szóbeli vizsgájával zárult. A vizsga jó hangulatban telt. Mind a tanulók, mind a vizsgabizottság elégedettek voltak munkájukkal.

„Minden szál hozzá vezetett...”

Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezve, és a költő emléke előtt tisztelegve az Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2017. március 30-án szavalóversenyt rendezett középiskolás diákok számára.

Örömünkre szolgált, hogy a hagyományteremtő jelleggel megrendezésre kerülő megmérettetésre Heves megye számos iskolájából érkeztek diákok, akik egy szabadon választott Arany-verssel, balladával vagy prózarészlettel nevezhettek.

Tagintézményünk nevében Hadházi Róbertné igazgatóhelyettes asszony köszöntötte a diákokat és kisérőtanáraikat, és nyitotta meg a versenyt.

Rangos zsűri értékelte a szavalatokat, és értékes jutalmak kerültek átadásra. Gimnáziumi/szakgimnáziumi kategóriában Koza Fanninak a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium tanulójának az I., Fónagy Jázminnak és Csonka Petrának, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjainak a II. és III. helyezésért. Szakközépiskolai kategóriában az első helyezést Köblő Attila az Egri SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákja tudhatja magáénak, míg a képzeletbeli dobogó II. helyét Berecz András az ESZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója foglalhatta el. A III. helyezést szintén az Egri SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója nyerte, Seress Viktória.

A zsűri különdíját Gelle Szebasztián kapta, aki az Egri SZC Március 15. Középiskolája és Kollégiumát képviselte.

Szívből gratulálunk a kiváló eredményekhez a diákoknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt.

Kollégiumi vetélkeő

Az Egri SZC Szent Lőrinc Szakközépiskolája, Szakgimnázima és Kollégiuma vetélkedőt szervezett haladó hagyományaink felelevenítése érdekében. A vetélkedő 2017. január 6-án, délután került megrendezésre, melyen összesen nyolc, a városban található kollégium diákjai és felkészítő tanáraik tették tiszteletüket.

A 15 órakor kezdődő és 17:30-ig tartó megmérettetésen közel negyvenen voltunk, saját kollégiumi nevelőtestületünk és néhány diákunk is részt vett a lebonyolításban, szervezésben. Vendégeinket szendvicsekkel, forró teával, kávéval és nagy szeretettel vártuk, hiszen az idei volt a 12. alkalom, hogy ilyen céllal összegyűltünk kollégiumunkban. A téma az 1956-os forradalom és szabadságharc volt, a verseny több, összetett és érdekes feladatból állt össze, ilyenek voltak például a képfelismerés, a keresztrejtvény, a budapesti térképen való eseménymegjelölés, a totó és a villámkérdések. Az eredmények tekintetében szoros verseny alakult ki. A legtöbb pontot a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium diákjai gyűjtötték, így ők lettek az elsők. A második helyen a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, a harmadik helyen a Szent Orsolya Iskolaközpont Kollégiuma végzett, köztük 1 pont volt a különbség. A minden indulónak járó díszoklevélen felül az első három helyezett egy-egy tortával is gazdagabb lett.

Ezúton is köszönjük minden kedves érintettnek a részvételt és a felkészülést, külön kiemelve Fejesné Kiss Éva tanárnőt, mint a feladatok összeállítóját és a rendezvény mentorát, valamint Várnainé Sütő Emőke tanárnőt, aki a zsűri szakmai elnöki tisztségét töltötte be. A vetélkedő nagyon jó hangulatban telt, mindannyian jól éreztük magunkat, melyről a mellékelt fényképek is tanúskodnak.

LÁTOGATÁS A FRANCIA TESVÉRISKOLÁNKBAN
AZ ERASMUS+ PROGRAM KERETÉBEN

Az Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma már három éve ápol testvériskolai kapcsolatot a Lycée Hotelier Notre-Dame vendéglátó középiskolával, amely franciaországi Bretage-ban, Rennes-től 40 km-re, Saint-Méen-le Grand városkában található.

Az elmúlt években kétszer látogattak francia diákok Egerbe, hogy tanulmányozzák a magyar gasztronómiát, a híres borokat és az intézményünkben folyó oktatást, gyakorlati képzést. A tavalyi tanévben egy pincér és egy szakács tanulójuk töltötte a Nemzeti Kávéház és Étteremben az öthetes szakmai gyakorlatát.

A látogatások alkalmával szoros kapcsolat alakult ki a két iskola vezetősége és kollektívája, valamint a diákok között is, így a további közös szakmai munkát az Erasmus + Projekt keretein belül tudtuk folytatni.

A projekt három kolléga utazását tette lehetővé Franciaországba, amely alapos előkészítés után 2016 novemberében valósult meg.

Palencsárné Kasza Marianna szakmai igazgatóhelyettes asszony, Várnainé Sütő Emőke és Nagy Andrea Zsuzsanna tanárnők azzal a céllal utaztak Bretagne-ba, hogy megismerjék a testvériskolánkban folyó oktató, és szakmai munkát, gyakorlati képzést, valamint betekintést nyerjenek az idegen nyelvek oktatásába; képet alkossanak a francia oktatási rendszerről és olyan kiváló gyakorlatot szerezzenek intézményünk számára, amelyek az itthoni körülmények között is megvalósíthatóak, ezáltal emelik az iskolánkban folyó munka minőségét.

Mindezen túl, a partnerség erősítése és a francia diákok kulturális kompetenciájának fejlesztése érdekében job-shadowing tevékenységet is folytattak, vagyis történelem órát tartottak a magyar történelemről franciául; német,-és angol nyelvi órákon pedig Palencsárné Kasza Marianna és Nagy Andrea Zsuzsanna tanárnők megismertették velük a magyar konyha jellemzőit, specialitásait, sőt, a gulyásleves receptje is nagy sikert aratott.

A 2016. november 12-19.-ig tartó tanulmányút minden délelőttje az iskolában telt, szakmai és pedagógiai eszmecserékkel, ahol a francia intézmény igazgatója, Serge Lemaire Úr és sok tanár kolléga is részt vett. Mindannyiunk számára nagy élményt és tapasztalatot nyújtottak ezek a megbeszélések, hiszen igencsak nemzetköziek voltak: franciául, angolul, németül és magyarul is folyt a beszélgetés.

A délutáni programok a francia kultúra és gasztronómia megismerését célozták meg. Vendéglátóink jó házigazdaként mindent megtettek annak érdekében, hogy minél többet láthassunk és tapasztaljunk – kedvességük és segítőkészségük nem ismert határokat. Ellátogattunk San Maloba, a fallal körülvett csodás tengerparti városkába; láthattuk a Franciaország gyöngyszemének tartott Mont- Saint- Michelt; az eredeti középkori épületeiről méltán híres Dinant; megtekintettünk egy osztrigatelepet és egy családi borászatot a Nantes melletti Loire-völgyében; részt vehettünk egy francia sajt,-és borkóstolón, melyet az iskola diákjai tökéletesen megszerveztek és lebonyolítottak.

A franciaországi látogatás után a tanárnők a tantestületnek is beszámoltak tapasztalataikról, szerzett ismereteikről és az intézményünkben is megvalósítható ötletekről, valamint természetesen a diákoknak is tartottak ismertetőt, amellyel kedvet csináltak ahhoz, hogy a jövőben néhány diákunk Franciaországban, Bretage-ban tölthessen el 2-3 hetes szakmai gyakorlatot, ezzel még szorosabbá fűzve a két iskola közötti kiváló viszonyt.

Nagy Andrea Zsuzsanna
idegen nyelvi munkaközösség-vezető
angol nyelvtanár

Szentlőrincesek népszerűsítették az egészségtudatos étkezést

Az Egri Lenkey János Általános Iskolában november 22-én került megrendezésre a 29. Makk Marci hét. Az egészségneveléssel foglalkozó rendezvénysorozat egyik elemeként felsős tanulókból álló, 4 fős csapatok főzőversenyen vettek részt. A szervezők a verseny lebonyolításához iskolánk segítségét kérték.

Az Egri Szakképzési Centrum Szent Lőrinc Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának teamjét Birinyi Zoltán szaktanár vezetésével Horn Bence Patrik, Tóth Béla, Kriston Péter és Prokaj Bálint 12.V osztályos végzős szakács tanulóink alkották.

Tanítványaink a verseny lebonyolításában és megszervezésében működtek közre. Minden csapathoz tartozott egy-egy sorsolással kiválasztott Szentlőrinces „konyhafőnök”, akik irányításával a Lenkeys diákok egy egészséges, ízletes menüt készítettek el: zöldségkémlevest zsemle krutonnal, valamint friss salátát joghurt dresszinggel és pirított csirkemell csíkokkal.

A verseny jó hangulatban zajlott, minden csapat időre megoldotta feladatát, és finom, tetszetős ételek készültek.

Az intézmény vezetősége együttműködésünket megköszönve reményét fejezte ki, hogy a két iskola kapcsolata a következő években tovább bővül és számos közös program kerül megvalósításra.

Újrahasznosítás diákszemmel

2016. szeptemberében az Arkt Művészeti Ellátó korcsoportok szerinti versenyt hirdetett a fiatalok társadalmi és művészeti aktivizálására.

A diákok művészi eszközökkel mutatták be, hogy hétköznapjaik során mennyire járnak nyitott szemmel és vesznek észre a közvetlen környezetükben értéktelennek tűnő tárgyakat, amit értékessé tudnak varázsolni a fantáziájukkal, új értelmet, funkciót adva neki.

A pályázatra beérkezett legjobb munkákból kiállítást is rendeztek, ahol az újrahasznosított tárgyak kategóriában az Egri Szakképzési Centrum Szent Lőrinc Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának csapata végzett az élen. A zsűri értékelése szerint ők valósították meg leginkább az összefogás és együttműködés fogalmát. Az Aektivátorok csapat tagjai: Csáki Gabriella, Csathó Dénes, Gere Daniella, Győri Zsófia, Helli Klaudia és Lovász Krisztina Véghné Kormos Rita tanárnő támogatásával használati tárgyakat – puffot, tárolódobozt, képet - készítettek újrahasznosított anyagokból és színes, vidám brosúrában mutatták be az alkotás folyamtát. A zsűritagok reményüket fejezték ki, hogy a csapat továbbra is folytatja az együttműködést, és hasonló pályaműveket hoznak létre a jövőben.

Díjazottjaink révén iskolánk néhány diákja ingyenes belépőt kapott a Ludwig Múzeumba, ahonnan pozitív élményekkel tértek haza tanítványaink. Három kiállításon vettek részt november 15-én, amelyek közül a legnagyobb tetszést a Bartók tárlat aratta. Feladatokat kaptak a tanulók, amelyek során aktivizálták, gondolkodásra ösztönözték őket, így ezután minden bizonnyal más szemmel fognak tekinteni a modern művészetre.

Események: (2015/2016)

Állt a bál a Szentlőrincben

Február 17-én délután farsangi ünnepséget tartottunk, ahol a 9-12. osztályaink diákjai öltöztek be, illetve vettek részt ügyességi-műveltségi vetélkedőn. A csoportos feladat győztese a 11. a osztály lett, akik közül sokan részt vállaltak a vidám feladatban.

A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, ötletes és egyedi jelmezeket csodálhattunk meg, feketemacskát, éjszakai pillangót, kéményseprőt, apácát, öreganyót, hópárucot, sőt még a Sikoly és Dart Vader is tiszteletét tette farsangunkon. A beöltözők között természetesen versenyt is hirdettünk. Tanáraink és diákjaink egymás „ellen” versenyezhettek, ki tudja legjobban lenyűgözni a zsűri tagjait. Ezt az ötletet mindenki nagyon jónak tartotta, mert így – a már eddig is közvetlen – kapcsolatuk tanáraikkal még szorosabb lett.

A rendezvény lebonyolításában a Diákönkormányzat tagjai is fontos szerepet vállaltak, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a fantasztikus bál. A jó hangulat egy percig sem hagyott alább, a résztvevők közül mindenki nagyon jól érezte magát. A végeredmény kihirdetése után elaludtak a fények, és elkezdődhetett a várva várt tánc, amelyhez Kresák Máté 11. a osztályos tanulónk szolgáltatta a zenét. A farsang egyik legnépszerűbb helyisége a büfé volt, ahol ínycsiklandó finomságok sorakoztak a tálcákon.

A mulatozás este tíz óráig tartott, és nyugodtan állíthatjuk, hogy iskolánk tanárai és diákjai egy emlékezetes álarcos bál élményével gazdagodhattak és jövőre biztosan egy hasonló bulival lepnek meg bennünket.

A fotók is tanuskodnak róla, hogy remekül sikerült az idei farsang!

„Már a búcsúzás jegyében”
Szalagavató bál a Szent Lőrinc Szakközépiskolában

A búcsúzás első hagyományos iskolai ünnepének megható pár órája töltötte be 2015. december 18-án a Neumann János középiskola auláját. A Szent Lőrinc Szakközépiskola és Szakiskola szalagavató báljának résztvevői a végzősöket ünnepelték ezen a kivételes estén, sikert és sok erőt kívánva számukra az év végi vizsgákhoz. Tanárok, szülők, rokonok és barátok osztoztak a középiskola utolsó éves diákjainak ünnepi estélyében.

Négy osztály diákközössége és osztályfőnökeik számára érkezett el középiskolai, szakiskolai éveik utolsó néhány hónapja.

A ballagó osztályok nevében Szakállas György köszönt el a közönségtől.

Az ünnepség következő része a várva várt táncbemutató volt. A diákok közel három hónapja szorgalmasan tanulták a tánclépéseket és a koreográfia elemeit. Az A-sok egy gyönyörű angolkeringővel nyitották a táncok sorát, ezután a B-sek latin ritmusokkal fokozták tovább a hangulatot. A C és D osztály tánca a múlt század ’20-as, ’30-as éveinek világát idézte fel, charlestonjuk hatalmas sikert aratott. A táncok sorát végül az A osztály zárta egy lázadó börtön rockkal. A műsorszámok között megmegindító pillanatok tanúi lehettünk az osztályfőnöki munkát megköszönő virágok, ajándékok átadásakor. A bál ünnepi műsorában vers, mezőségi tánc és egy karácsonyi ének is színesítették a szalagtűzés előtti pillanatokat.

A szülők és a rokonok gyönyörködhettek elegáns fiaikban és csinos, mutatós lányaikban, a koreográfia látványos formációiban. Hálás tapssal köszönték meg a szép élményt.

Az osztályfőnökök által feltűzött szalagok 2012, illetve 2013-tól 2016-ig jelzik az iskolában töltött diákévek dátumát, az itt megélt sikerekkel, küzdelmekkel és élményekkel teli, felejthetetlen időszakot.

Az ünnepi vacsora előtt Bóta József Sándor, iskolánk igazgatója köszöntötte és osztotta meg ünnepi gondolatait a vendégekkel. Vacsora közben pedig a végzős osztályfőnökök remek meglepetés műsorait élvezhettük.

Mindegyik osztálynak gratulálunk a bemutatott műsorokhoz. Profi produkciókat láttunk, feledhetetlen, szép pillanatoknak lehettük részesei. Köszönet a szép estéért!

Események: (2014/2015)

Tanulmányi kirándulás Angliában

Iskolánk 16 diákja és 3 pedagógusa tanulmányúton járt Angliában 2015. május 9-16. Úti cél: Brüsszel, London volt. Sok érdekes helyen jártunk (Canterburry, Leeds, Hampton Court, Greenwich, London). Az idei éves munkatervünkben is szerepel egy külföldi tanulmányút. Részletek később.

9/A osztályos diákok kommentjei:

„Nagyon tetszett, sok volt a jó program, de kevés a szabadidő, tetszett, hogy sokat lehetett ott élő emberekkel beszélni. Jó volt, hogy olyanokat láttam élőben, amit eddig még csak képen. Nagyon élveztem , szívesen elmennék még egyszer.”

„Szívesen ott élnék”

„Nagyon jó volt, sok szép helyen voltunk, de tényleg kevés volt a szabadidőnk. Legszívesebben ott maradtam volna tovább is. Nagyon sok érdekes helyen voltunk, amire nagyon sokáig emlékezni fogunk.”

Az útról készített prezentációt megtekinthetik ITT!

„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!”

Ezzel a mottóval került megrendezésre a Szent Lőrinc Szakközépiskolában 2015. március 19-én az megemlékezés, ahol az iskola diákjai és tanárai méltó keretek között tisztelegtek a magyar nemzeti függetlenséget kifejező piros-fehér-zöld zászló előtt, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején használták először.

A diákönkormányzat munkáját dicséri a szervezés és a kezdeményezés, mellyel iskolánk is csatlakozott a felhíváshoz, amelyben oktatási, tudományos és kulturális intézményeket, civil szervezeteket buzdítottak a magyar zászló és címer közös megünneplésére.

Diákjaink műsoros összeállításaikkal hívták fel a figyelmet arra, hogy e két jelkép tisztelete minden magyar polgár közös felelőssége.

Idézetek és versek révén csodálhattuk meg, milyen gazdag nyelvet beszélünk, mit gondolunk magunkról, és hogyan vélekednek rólunk a külföldiek. Megtudtuk azt is, honnan erednek és mit jelképeznek a magyar zászló színei. Színvonalas bemutatók révén fedeztük fel a hungarikumok – a pálinka, a Tokai Aszú, az Unicum, a Szekszárdi és az Egri Bikavér – világát, valamint húsvéti népszokásainkat. Népviseleten, táncon, folklóron keresztül betekintést nyertünk a matyó örökségbe és a kalocsai kultúrába is.

Magyar találmányok – prezi, számítástechnikai vívmányok, rubik termékek - révén ismerhettük meg a híres magyar észjárást és találékonyságot.

Az összeállítást a jól ismert Repülj madár, Ezt a földet választottam és a Haza című dalok színesítették.

A nap folyamán részesei voltunk egy színvonalas kiállításnak is, amit az osztályok külön erre az alkalomra állítottak össze műsoraikhoz kapcsolódva.

Diákjaink e napon tanubizonyságot adtak arról, hogy a nemzeti jelképek különleges jelentőséggel bírnak számukra, mert azok, noha Magyarország határai nem esnek egybe a nemzet határaival, a nemzet közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységesek.

Az új jeles dátum méltó keretet ad mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt való főhajtásnak, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt.

A Tricolour's Day (A magyar zászló és címer napja) fotói megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Farsangi Kavalkád

A február vége nem szólhatott másról iskolánkban, mint a farsangról, ami az idén első alkalommal került megrendezésre a Diákönkormányzat szervezésében. Rendezvényünket a tornateremben tartottuk 2015. február 26-án, ahol fergeteges hangulat uralkodott végig az est folyamán.

A farsang olyan ünnepi időszak, amelyben a dolgok a hétköznapitól eltérnek. Felborul a szokásrend és a feje tetejére áll a világ. Mindenkiben lakik egy vágy, hogy jó volna néha átváltozni, néha másnak lenni. Nálunk mindez néhány óra erejéig valóra vált.

A program a jelmezesek felvonulásával kezdődött, amiben nemcsak a diákok, hanem az iskola tanárai is jeleskedtek. A 9. A osztály és „őrmesterük" vidám produkciója után láthattunk amerikai focistákat, boszorkányt, Minnie és Mickey párost, félelmetes kalózhölgyet, vidám szakácsot, csábos macskanőt, de találkozhattunk a Kiss frontemberével, a Pinokkió meséből jól ismert Kék Tündérrel és Kóbor János hasonmásával is.

A fellépések sorát a diákönkormányzatot irányító tanárok fellépése zárta, akik - az ABBA-korszakot megidézve - színvonalas táncműsorral leptek meg bennünket.

Az éjfélig tartó mulatozásra folyamatosan érkeztek a diákok. A legtöbben jelmezbe öltözve szórakoztak és várták izgalommal a jelmezverseny eredményét – ahol egyébként a legötletesebb maskarák viselői ajándékban részesültek –, de akadt, aki csak a társaság kedvéért érkezett.

Nagy sikere volt a piros szívecskéknek, melyek segítségével választották meg a diákok az farsangi mulatság bálkirályát és bálkirálynőjét, akiket stílusosan szív alakú tortával jutalmaztak a szervezők.

A vidám farsangi összejövetelen a „talpalávalót” iskolánk diákja, Bögös Gergő szolgáltatta.

A következő években szeretnénk megteremteni iskolánkban a farsangi mókázás hagyományát is, hiszen az este olyannyira jó hangulatban zajlott, hogy még sokáig volt beszédtéma a jól sikerült program.

A farsangi kavalkád fotói megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Egy boldog gyermeki mosoly mindennél többet ér

Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban? Kicsinek tűnik? Nem számít, hiszen a szeretetnek nincs mértékegysége.

Ennek szellemében idén első alkalommal a Szent Lőrinc Vendéglátó Szakközépiskola diákjai és tanárai is csatlakoztak a Baptista Szeretetszolgálat 2004-ben elindított kezdeményezéshez, a cipősdoboz akcióhoz, és juttaták el a színes csomagolópapírba öltöztetett dobozokat a szeretetszolgálathoz, hogy ezzel is örömet szerezzenek a hazánkban és határainkon túl élő nehézsorsú gyerekeknek.

A diákönkormányzat felhívására és szervezésében az iskola diákjai az együttérzés jelképeként több, mint száz csomagot töltöttek meg hasznos dolgokkal, aminek kisgyermekként ők is örültek volna. E nemes ügy érdekében a 9. évfolyam diákjai voltak a legaktívabbak, felismerve, hogy egy egyszerű, hétköznapi tárgy is elég ahhoz, hogy másoknak örömet szerezzen. Hiszen nem az számít, hogy mit tesznek a dobozba, hanem, hogy milyen szívvel.

Örömmel értesültünk róla, hogy a több, mint 51000 ajándék gyűlt össze, így iskolánk is hozzájárult, hogy a karácsony valóban ünnep lehessen minden gyermek számára.

A cipősdoboz akció fotói megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Diák Utaztatási Program

A Rákóczi Szövetség anyagi támogatásának köszönhetően 2014.10.02-án, 14-én és 21-én 124 tanuló és tanár utazhatott az anyaország határain kívül élő magyarsághoz, azzal a céllal, hogy együtt ünnepeljék az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Az úti cél Nagyvárad, Rimaszombat és Nagykapos volt, ahol a testvériskolák vendégei voltak egy napra.

Az utazás során a résztvevők bepillantást nyerhettek vendéglátóik életébe, megismerhették képzési rendszerüket és kapcsolatot teremthettek az ott tanuló magyar anyanyelvű diákokkal.

A program lehetőséget biztosított arra is, hogy tanulóink jobban megismerjék és megértsék Trianon következményeit, valamint a határainkon kívül élő magyar kisebbség anyanyelve megőrzéséért és megmaradásáért folytatott mindennapos küzdelmét.

Az út során készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Események: (2013/2014)

Összetartozunk

A Nemzeti Összetartozás Napján, 2014. június 06-án iskolánk 80 tanulója és 7 pedagógusa határainkon túl, Rimaszombatban és Kassán emlékezett a testvériskolák diákjaival és tanáraival együtt Trianon számunkra gyászos évfordulójára.

A közös emlékezésen túlmenően az út a résztvevők számára lehetősséget biztosított arra is, hogy megismerkedjenek a két Felvidéki város történelmével, az ott élő magyarság kultúrájával, hagyományaival és a magyarságuk megtartásáért folytatott mindennapos küzdelmével, illetve a magyar nemzetiségű diákok életével.

A két utat a Rákóczi Szövetség finanszírozta a Diákutaztatási program keretében.

Az út során készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Tavaszi sportnap a Szentlőrincben

Május 13-án iskolánk diákönkormányzata első alkalommal rendezett sportnapot, ahol tanulóink örömmel vettek részt. A színes palettából mindenki kedvére válogathatott, bárki megtalálhatta a hozzá közel álló sportolási lehetőséget.

Kora délelőtt Márton Kriszta tanárnő aerobikkal mozgatta meg a társaságot, amit a játékos feladatokat felvonultató sorverseny követett. A fiúk az egész napos fociban próbálhatták ki magukat; az elismert szakember, Borsos Péter pedig a cardio kickbox rejtelmeibe vezetett be bennünket. A sportnapot Sinkó Tímea tanárnő zumbája zárta. A mozgalmas programok mellett szépségápolási tippekkel, kreszfeladványokkal, az egészséges életmód alapjaival, a dohányzás káros hatásaival és újraélesztési gyakorlatokkal is megismerkedhettünk.

Diákjaink nagy számban jelentek meg, 300-350 fő volt jelen. Nagy sikert aratott a körükben a rengeteg felajánlás, gyümölcs és üdítő, amit köszönünk a támogatóinknak.

Az idő is kegyes volt hozzánk, ragyogó napsütésben volt részünk.

A pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy diákjaink, tanáraink egyöntetűen jól érezték magukat. Szeretnénk, ha iskolánkban a sportnap hagyománnyá válna.

Köszönjük ezt a csodás napot!

Holló Fruzsina, Jónás Éva
10/A osztályos tanulók.

Egy látogatás képei

A 2014. március 21-én megrendezett jótékonysági bálra meghívás kaptak a testvériskolák is.

A négy határon túli partner intézményből a Rimaszombatiak és a Sepsiszentgyörgyiek elfogadták a meghívást és részt vettek a bálon.

Vendégeink részére másnap városnéző programot szerveztünk, ahol ismerkedtek Eger város nevezetességeivel.

Az út során készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Együtt ünnepeltünk

A Rákóczi Szövetség anyagi támogatásának köszönhetően 17 tanulónak és 3 kísérő tanárnak volt lehetősége arra, hogy az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulóját a nagykaposi testvériskolánk tanáraival és diákjaival együtt ünnepeljék Nagykaposon.

Az út során lehetőség volt arra, hogy a menetvonalon található történelmi nevezetességeket és emlékhelyeket meglátogassák. (Borsi –Rákóczi Fejedelem szülőháza, Dobóruszka-Dobó István nyughelye, Nagyszelmenc)

Ugyanezen a napon iskolánk egy 29 fős csoportja a rimaszombati testvériskolánkba látogatott szintén ezzel a céllal.

Az út során felkeresték a somoskői és a füleki várat, a testvériskolát és együtt koszorúzták meg a Rimaszombat főterén álló Petőfi szobrot.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy lehetővé tették a közös ünneplést.

Az út során készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

10 hektár vadregényes élővilága

„Nyári napnak alkonyulatánál
Megállék a kanyargó Tiszánál”
(Petőfi Sándor-Tisza)

Kezdhettem volna így a cikkem de ezt nem tehetem, hogy a Tisza csodálatos nyári látképéről és az élővilágáról írjak hiszen e csodálatos tájnak két arca van. A nyári pezsgő, élettel teli és a nyugodt, békés téli. A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 13/B osztályával 2013. November 25.én tanulmányi kiránduláson vettünk részt Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban.

A park számos olyan egyednek nyújt menedéket amely honos vagy őshonos Magyarországon mint például: a magyar bucó, petényi márna, lápi póc. A legnagyobb látványosság az üvegalagútnál várja az odalátogatókat, ahol az egykor honos halóriást, a vizát csodálhatják meg.

Az épületben található Európa legnagyobb édesvizű akvárium rendszere mely 735.000 liter vizet képes befogadni. A számunkra a legélvezetesebb program volt a vidrák etetésének megtekintése. A létesítményben egy vidám, játékos, örökmozgó vidra pár is helyet kapott.

Az emeleteken bolyongva bele botolhatunk az 50 férőhelyes 3D moziba, a 100 fős konferencia terembe, megismerhetjük a makro világot. Egy különleges terepasztal amely a Tisza-tó környezetét mutatja be madártávbólés nagy meglepetésünkre interaktív!

Akiknek tériszonya van ne álljon a „nyílt víztükörre” amely bepillantást enged a pinceszinten található akváriumba. Tovább menve eljutottunk az akváriummal és terráriummal teli helyiségbe ahol megtaláljuk Magyarország kétéltű és hüllőfajának összes képviselőjét mint például a láb nélküli gyíkot vagy a barna ásóbékát.

A parkból kilépve a sétány mellett találkozhattunk rackajuhval, gödénnyel és dámszarvassal.

Az egész osztály nevében mondhatom, hogy ez egy felejthetetlen élmény volt. Az ott látottak alapján a Tisza nevét hallva nem csak a folyóra gondolunk hanem a lenyűgöző és rejtélyes állatvilágra.

Sereg László Zoltán (13/B)

Nemzeti Ünnepünkön

Az 1956-os forradalom 57. évfordulójára ünnepi iskolagyűlésen emlékeztünk.

Az ünnepségen részt vettek a rimaszombati testvériskolánk tanulói és tanárai is egy 45 fős küldöttséggel. Ez volt az első alkalom, amikor a határainkon túl élő magyarság képviselőivel együtt ünnepelhettünk és együtt koszorúzhattuk meg a város ’56-os emlékművét.

Az ünnepi műsorban felléptek a rimaszombati iskola tanulói, ezzel is emelve rendezvényünk színvonalát.

Az ünnepséget követően vendégeinkkel városnézésen vettünk részt, amely során a külhoni iskola tanulói megismerkedtek Eger történelmi múltjával.

A rimaszombatiak utazását a Rákóczi Szövetség támogatta.

A program lebonyolításában részt vettek a Rákóczi Szövetség Szent Lőrinces ifjúsági szervezetének tagjai is.

Green Park Villában tett látogatás - 2013. október 15. (kedd)

On-line: http://greenparkpanzio.hu/
Cím: 3300 – Eger, Attila utca 15.
Telefon: (36) 411-048, +36 (70) 376-5751

A Green Park Wellness Villa, Eger csendes kertvárosi részén található. A négy koronás minősítésű, apartmanokból és lakrészekből álló panzió egyedi szolgáltatásokkal is rendelkezik, mint pl.: a török-fürdő vagy a szultánok klubja, melyek egy dísztó partján találhatók.

A villa másik nagy előnye az 1500m2-es díszpark, mely nyitott kertként üzemel és rengeteg extra szolgáltatást ölel fel magába. Ilyenek a sakkpálya, a homokozó, a grillkonyha, a kerti tó és a tollas pálya.

De hogyan is kerültünk kapcsolatba a panzióval? Intézményünk képzési rendszeréhez igazodva oktatunk felsőfokú szakmenedzsereket az idegenforgalom és a vendéglátás területén. A Green Park Villa tulajdonosának nagyon kedves felajánlására és meghívására terveztünk egy szakmai napot a gyönyörű kis panzió meglátogatására. A látogatásunk célja nemcsak a szebbnél-szebb helyszínek felfedezése volt, hanem egyúttal a szakmai háttér és ügyvitel megismerése, valamint hogy mit is takar a négy koronás kategória.

Személy szerint én, mint szaktanár, nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen egyetemen és főiskolán nem tanítanak, vagy csak nagyon hiányosan az egyéb szálláshelyek kategóriába sorolt vendégváró helyekről. Így, gondoltam, most én is pótolhatom a hiányzó ismereteket... :-)

A tulajdonos, Váradi Tamás, nagyon kedvesen fogadta a kis csapatot. Elmesélte élete nagy álmának megvalósulását a személyes élményeken keresztül a szakmailag is nagyon profin kialakított megvalósításig. A tanulók nagyon aktívak voltak. Rengeteg kérdést tettek fel, amire türelmes és megnyugtató válaszok érkeztek. Mindenki élményekkel gazdagon és elégedetten távozott. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A látogatáson készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Nemzeti gyásznap

Október 06-án a Szent Lőrinc Kollégium diákjai ünnepi műsorral tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt. Ezen a napon a kollégista tanulóink nevében megkoszorúztuk az egri Kisasszony temetőben található Lenkey János honvédtábornok nyughelyét.

Erőltetett menet - 2013. szeptember 25.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda Eger „ERŐLTETETT MENET” címmel versenyt hirdetett az egri középiskolák 11-12. évfolyamos tanulói számára.

A versenyfelhíváshoz iskolánk tanulói is csatlakoztak 1 fiú és 1 lány csapattal.

A verseny lebonyolítására 2013. szeptember 25-én került sor a festői szépségű Felsőtárkány Sziklaforrás térségében.

A versenyen résztvevő csapatoknak 10 km távolságot kellet teljesíteni egy 10 kg súlyú homokzsákot cipelve. és a táv felénél egymást kellet vinniük egy 25 méteres szakaszon.

A versenyre 32 középiskolás csapat nevezett, amely 22 fiú és nyolc lánycsapatból tevődött össze.

A rendezvény keretében a versenyzők légpuska lövészeten, íjász bemutatón vehettek részt, illetve ismerkedhettek a Honvédségben rendszeresített kézi fegyverekkel.

A fiú csapat, amelynek tagjai Horn Bence Patrik 11/E és Kovács Valentin 11/B osztályos tanulók voltak a 15. helyen zárta a versenyt.

A lány csapat, amelynek Ferenczy Dalma 11/E és Márkus Nikolett 11/E osztályos tanulók voltak a tagjai a 6. helyezést érte el.

A versenyen készült képeket itt tekinthetik meg.

Események: (2012/2013)

A Nemzeti Összetartozás Napja - 2013. június 06. (Nagykapos)

A Rákóczi Szövetség felhívásához csatlakozva az egri Szent Lőrinc Szakközépiskola 30 tanulója, két tanára az intézményigazgató vezetésével izgatottan várakozott a találkozási ponton az őket szállító járműre ezen a napsütéses csütörtök reggelen.

A résztvevők felfedező útra készültek, hiszen közülük senki sem járt még abban a régióban, amely az úti céljuk volt. Várakozás közben felidézték a térség történelmét, számba vették a menetvonalon található történelmi nevezetességeket, az ide kötődő személyiségeket, a térség földrajzi adottságait és elhelyezkedését.

Mindenki számára ismerősen csengett a Rákócziak, Dobó István neve, Kárpátalja történelme, az Ung és a Latorca, bár személyes élmények egyikünket sem kötötte a térséghez.

A nem túl hosszú utazást követően megérkeztünk Nagykaposra, ahol vendéglátóink már vártak bennünket és rendkívül nagy szeretettel fogadták a csapatot.

A kölcsönös bemutatkozást követően végigkalauzoltak minket az iskolában, tájékoztattak az intézmény képzési rendszeréről, amely sok hasonlóságot mutatott a miénkkel.

Egy rövid kis pihenő és vendéglátást követően közösen részt vettünk az Emléknap alkalmából rendezett ünnepségen, amely felelevenítette a 93 évvel ezelőtti történéseket, és amelyek következményeivel itt és most szembesültek az anyaországi diákok a maga teljes valójában.

A megemlékezés és a környezet mindannyiunk számára kézzel foghatóvá tette a történelmi igazságtalanság mélységét és tragédiáját.

A diákok részéről mutatkozó kezdeti félszegség hamar feloldódott és a városnézésen már régi ismerősökként mutatták be a város nevezetességeit a vendéglátó tanulók.

A városnézés során vendéglátóink nem kis büszkeséggel mutatták be városukat, amely az elmúlt évtizedekben is megmaradt magyarnak.

Lenyűgöző volt a városháza előtt álló Turul-szobor és a hozzá kapcsolódó történet, amelyet vendéglátóink megosztottak velünk, illetve a Magyarság Háza, amelyet bemutattak nekünk.

A városnézést követően új barátaink ebédre invitáltak bennünket, amelyet az iskola tanulói készítettek el és ezen keresztül bepillantást nyerhettünk a náluk folyó szakmai képzés színvonalába is.

A városnézést követően visszatértünk az iskolába, ahol körvonalazódott a két intézmény közötti további együttműködés lehetősége, formája és tartalma.

Az együttműködés tartalmi kérdései írásos formában is megfogalmazódtak.

Ezt követően elbúcsúztunk vendéglátóinktól és ellátogattunk Dobóruszkára, ahol leróttuk kegyeletünket Dobó István sírja előtt és iskolánk nevében elhelyeztük a megemlékezés koszorúját a szarkofágján.

A hazafelé vezető úton felelevenítettük a tapasztalatainkat és benyomásainkat és arra a következtetésre jutottunk, hogy vendéglátóink személyében olyan nagyszerű embereket ismertünk meg, akik minden elismerést és támogatást megérdemelnek a magyarságuk megtartásáért folytatott áldozatos munkájukért.

Általuk talán mi is egy kicsit jobb magyarokká váltunk. Köszönjük nekik.

Mindenkiben megfogalmazódott az a gondolat, hogy ezen a napon jó volt magyarnak lenni és jó volt átadni az anyaország üzenetét nagykaposi barátainknak.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az utat.

A kiránduláson készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Eger, 2013. június 14.

Utasi László
programfelelős
Szent Lőrinc Szakközépiskola
Eger

A Nemzeti Összetartozás Napja

Közös megemlékezésünk 2013. 06. 04-én partner iskolánkkal a rimaszombati Magán Szakközépiskola tanáraival és diákjaival, Rimaszombatban a Magán Szakközépiskola épületében és a belvárosban.

A Rákóczy Szövetség által nyert pályázati pénzből tudtunk elutazni Rimaszombatba. Az utazásban iskolánkból 29 fő vett részt. Június 04-én reggel 8 órakor indultunk Fülekre, ahol megnéztük a füleki várat és megebédeltünk a vár alatti Bebek étteremben. Ebéd után indultunk Rimaszombatba, ahol már vártak bennünket a partner iskolánk tanulói. A közös üdvözlések után műsorral emlékeztünk meg a 93 éve történt tragikus eseményről. Utána bemutatták diákjainknak az iskolát és pogácsával, illetve frissítőkkel láttak vendégül minket.

Közösen indultunk a városközpontba, ahol először a Világháborús hősök emléktáblájánál róttuk le tiszteletünket, onnan már szakadó esőben elmentünk a Gömör-Kishonti Múzeumba, aminek az állandó kiállítását néztük meg (érdekes és fájdalmas volt látni a hivatalos szlovák történelem magyarázatokat...). A diákokkal átmentünk a Tompa Mihály térre, ahol megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát. A koszorúzás után elbúcsúztunk rimaszombati barátainktól és még egy kis vásárlást követően elindultunk haza, Egerbe.

Köszönjük a lehetőséget a sikeres utunkhoz, hiszen a diákok 90%-a nem volt még sem Füleken, sem Rimaszombatban. Új élményekkel gyarapodtak, meglepődve tapasztalták, hogy „külföldön”' vannak és még is otthon, hiszen mindenhol magyarul szóltak hozzájuk és szeretettel fogadták őket. Megismerték – még ha rövid időre is – az összetartozás érzését.

A kiránduláson készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Együtt ünnepeltünk

Az egri Szent Lőrinc Szakközépiskola 23 tanulója, három tanára és három dolgozója ünneplőbe öltözve, izgatottan várakozott a gyülekező helyen 2013. március 15-én az őket szállító autóbuszra. Az izgalom oka a nem mindennapi időjárási körülményekben volt keresendő, hiszen ilyen szakadó hóesésre és nehezen járható utakra egyikünk sem emlékezett ezen az ünnepen. A felszállást és a létszám ellenőrzést követően komolyan mérlegeltük,hogy megkezdjük e a tervezett programot. Végül a kollektív bölcsesség elve alapján olyan döntés született, hogy bevállaljuk az utazást. Az országhatárig szakadó hóesésben és módosított menetvonalon lépésben közlekedve jutottunk el. És láss csodát: a határtól kezdődően nyomát sem láttuk a hónak. Igaz a hőmérséklet barátságtalanul hideg volt. Így érkeztünk meg Fülekre, ahol meglátogattuk a füleki várat, majd ezt követően mentünk át Rimaszombatba,ahol vendéglátóink terülj-terülj asztalkámmal fogadtak bennünket, majd a bemutatkozást és üdvözlést követően megkezdődött a kölcsönös ismerkedés.

Megismertük a partneriskola képzési rendszerét, az ott tanuló diákok nemzetiségi összetételét, órarendjét és a mindennapi diákélet rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk.

A barátkozást követően került sor a közös műsorrend megbeszélésére és az ünnepi műsor bemutatására illetve megtekintésére.

A partner iskola tanulói számára is újdonság volt, hogy nem egyedül, hanem egy anyaországi iskola diákjaival együtt emlékeztek közös történelmünk kiemelkedő eseményére az 1848/49-es forradalmunk és szabadságharcunk 165. évfordulójára.

A műsor befejezését követően vendéglátóink vezetése mellett közös városnézésre került sor, melynek során megismerkedtünk Rimaszombat történelmével és nevezetességeivel. A városnézést követően a két iskola képviselői közösen helyezték el a megemlékezés koszorúit a Petőfi téren álló Petőfi szobor talapzatánál. A koszorúzást követően elköszöntünk házigazdáinktól és elindultunk haza.

A haza úton egymással beszélgetve úgy éreztük, hogy valamit megértettünk és megtapasztaltunk a határainkon kívül élő magyarság életéből, magyarságuk megtartása érdekében kifejtett erőfeszítéseikből és átéltük az együvé tartozás élményét.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az utat.

A kiránduláson készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Események: (2010/2011)

Együtt ünnepeltünk

A Szent Lőrinc Szakközépiskola 30 tanulója ünneplőbe öltözve, izgatottan várakozott az iskola előtt 2011. március 15-én az őket szállító autóbuszra.

Nem csak az öltözet volt ünnepi, hanem a lelkekben is megmozdult valami, mert ez volt az első alkalom, hogy nem itthon, az eddig megszokott keretek között, hanem határainkon túl, a Felvidéken, Rimaszombatban készültek megünnepelni az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 163-ik évfordulóját. A résztvevők valamennyien önként jelentkeztek az útra, mert úgy gondolták, valamilyen formában kifejezésre juttatják a határainkon kívül élő magyarsággal kapcsolatban érzett sorsközösségünket.

A résztvevők többségének új volt ez az érzés, hiszen nem jártak még ezen a területen, nem ismerték a fogadó iskolát és annak diákjait sem. Tele voltak várakozással abban a tekintetben, vajon hogy zajlik egy ottani ünnepség, és az általuk szervezett műsornak milyen visszhangja és fogadtatása lesz a házigazdák körében. Az idő csodálatos volt, a Nap velünk együtt ünnepelt, a kokárdák szépen kitűzve a szívek fölé.

Vendéglátóink terülj-terülj asztalkámmal fogadtak bennünket, majd a kölcsönös bemutatkozást és üdvözlést követően megkezdődött az ismerkedés. Megismertük a partneriskola képzési rendszerét, az ott tanuló diákok nemzetiségi összetételét, órarendjét és a mindennapi diákélet rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk. A barátkozást követően került sor a közös műsorrend megbeszélésére és az ünnepi műsor bemutatására illetve megtekintésére.

A partner iskola tanulói számára is újdonság volt, hogy nem egyedül, hanem egy anyaországi iskola diákjaival együtt emlékeztek közös történelmünk kiemelkedő eseményére az 1848/49-es forradalmunk és szabadságharcunk évfordulójára. Nem volt még tapasztalat a közös tevékenységben, ennek ellenére zökkenőmentes volt az együttműködés a műsor bemutatása során. Különösen nagy tetszést aratott a Szent Lőrinces diákok verbunkos műsora, amelyet a közönség többször is visszatapsolt.

A műsor befejezését követően folytatódott a két iskola tanulói között az ismerkedés, majd vendéglátóink vezetése mellett közös városnézésre került sor, melynek során megismerkedtünk Rimaszombat történelmével és nevezetességeivel. A városnézést követően elsétáltunk a Petőfi térre, a Csemadok által szervezett városi ünnepség helyszínére.

Felemelő érzés volt látni és megtapasztalni, hogy milyen sokan eljöttek a Petőfi szoborhoz, ahol méltósággal hallgatták és nézték végig az ünnepi műsort. Számunkra szokatlan volt, hogy nem a Himnusz hangjaira kezdődött el az ünnepség és nem az itthon megszokott klisék köszöntek vissza a műsorban. Ez volt az a momentum, amikor mindenki elgondolkodhatott a nyelvtörvény jelentéséről és következményeiről.

Különösen megkapó volta műsorban felhangzó betétdalok szövege és dallama, amely a határainkon kívül rekedt magyarok életét, a kisebbségi lét nehézségeit jelenítette meg, és amely a világnak szóló jajkiáltás volt. Sajnos ezt a jajkiáltást rajtunk kívül senki sem érti meg.

A színvonalas műsort követően került sor a koszorúzásra, melynek során iskolánk tanulói is elhelyezték a Petőfi szobor talapzatán a kegyelet és hála koszorúját. A koszorúzást követően az ünneplő közönséggel együtt énekeltük el a Szózatot, amely ott és akkor különös jelentőséggel bírt, hiszen kifejezte együvé tartozásunkat. Az ünnepséget követően házigazdáinkkal közösen összegeztük az élmény és eseménydús nap tapasztalatit, majd megköszönve a szíves vendéglátást buszra szállva hazautaztunk.

A haza úton egymással beszélgetve megfogalmazódott az a gondolat, hogy jó lenne, ha folytatása lehetne a mai napon megkezdett kapcsolatnak és elmélyíthetnénk a kialakulófélben lévő barátságokat, és személyes kapcsolatokat. Úgy éreztük, hogy valamit megértettünk és megtapasztaltunk a határainkon kívül élő magyarság életéből, magyarságuk megtartása érdekében kifejtett erőfeszítéseikből és átéltük az együvé tartozás élményét.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az utat.

Tornay-Kiss Armand 12/C, Már Alexandra 10/E

A Szent Lőrinc Székelyföldön

Az APÁCZAI KÖZALAPÍTVÁNY „Határtalanul” pályázati program, „együttmőködések a Középfokú Szakképzésben” című alprogram keretében a Szent Lőrinc Szakközépiskola 17 tanulója és 3 tanára szakmai tanulmányúton vett részt 2010. október 05–09. között az erdélyi Sepsiszentgyörgyön a Berde Áron Szakközépiskola vendégeként. A program során az iskola diákjai a fogadó intézmény tanulóival közösen a gasztronómiai gyökereket tanulmányozták. Megismerték a fogadó iskola képzési rendszerét, azonosságokat és különbözőségeket kerestek az oktatási rendszerekben. Szabadidőben megismerkedtek Sepsiszentgyörgy és környéke nevezetességeivel. Tapasztalataikat a program zárásaként egy közösen elkészített receptúra összeállításával összegezték. A zárónapon a tanulók egy fogadás megszervezésével és lebonyolításával köszöntek el vendéglátóiktól, amelyen bemutatták szakmai felkészültségüket és egyben iskolájukat is. A program megvalósításához az Apáczai Közalapítvány 566 000,- Ft támogatást nyújtott. Az út menetvonala: Eger – Arad (koszorúzás a Vértanúk Emlékhelyénél) – Gyulafehérvár – Segesvár – Sepsiszentgyörgy – Szováta – Marosvásárhely – Kolozsvár – Eger.

A tanulmányi úton készült képeket megtalálhatják a galériában, vagy közvetlenül itt!

A Szent Lőrinc a Székelyföldön

Az APÁCZAI KÖZALAPÍTVÁNY „Határtalanul” pályázati programja keretében iskolánk 17 tanulója és 3 tanára szakmai tanulmányúton vesz részt 2010. október 05-09 között Sepsiszentgyörgyön a Berde Áron Szakközépiskola vendégeként.

A program során az iskola diákjai a fogadó intézmény tanulóival közösen a gasztronómiai gyökereket tanulmányozzák. Megismerik a fogadó iskola képzési rendszerét, azonosságokat és különbözőségeket keresnek az oktatási rendszerekben.

Szabadidőben megismerkednek Sepsiszentgyörgy és környéke nevezetességeivel Tapasztalataikat a program zárásaként egy közösen elkészített receptúra összeállításával összegzik.

A zárónapon tanulóink egy fogadás megszervezésével és lebonyolításával köszönnek el vendéglátóiktól, amelyen bemutatják iskolánkat is.

A program megvalósításához az Apáczai Közalapítvány 566000 Ft támogatást nyújt.

Tervezett útvonal: Eger - Arad - Gyulafehérvár - Segesvár - Sepsiszentgyörgy - Szováta - Marosvásárhely - Kolozsvár - Eger

Események: (2009/2010)

Felvidéki utakon (2010. május 10-12.)

A Szent Lőrinc Szakközépiskola 45 diákja és 5 tanára 2010. május 10-12. között szlovákiai (Felvidéki) tanulmányi kiránduláson vett részt. Az út során felkerestek 11, többségében magyarok lakta várost és települést, lebonyolítottak 14 szakmai és 14 kulturális programot. A szakmai programok keretében *** -os szállodákat, panziókat, éttermeket és kereskedelmi egységeket látogattak meg, tanulmányozták a régió gasztronómiai kultúráját és hagyományait, ismerkedtek a közös gyökerekkel. A szakmai programokon belül a résztvevők tanulmányozták a régió idegenforgalmi és turisztikai adottságait és lehetőségeit is. A kulturális programok közül kiemelkedik a rimaszombati koszorúzás Tompa Mihály költő szobránál, illetve a Vezérlő Fejedelem síremlékének megkoszorúzása a Kassai Szent Erzsébet székesegyházban. Az út során találkoztak a felvidéken élő és hasonló képzési formában résztvevő magyar nemzetiségű diákokkal is. A tanulmányút megvalósulását az „Apáczai Közalapítvány” 1.412.900 Ft-tal támogatta, amelyért ezúton is köszönetet mondunk az alapítványnak. A tanulmányút menetvonala: Eger - Fülek – Rimaszombat – Krasznahorka – Rozsnyó – Betlér – Dedinki – Poprád – Tátralomnic – Késmárk – Kassa – Sepsi – Eger.

Végzős diákjaink látogatása a Városházán (2010.03.10.)

Eger Megye Jogú Város Polgármesteri Hivatala idén ismét meghirdette a „Polgárbarát Városháza” programját, melynek keretében vendégül látta az egri középiskolák végzős tanulóit. A látogatás keretében a fiatalok betekintést nyerhetnek a Képviselői Testület felépítésébe, munkájába.

Iskolánkat a 12/a 12/b és a 12/e osztályok képviselték, osztályfőnökeik kíséretében. Először Kopcsik Lajos, Eger város Díszpolgára szólt a diákokhoz. Az Oscar–díjas cukrászmester beszélt pályájának kezdetéről, fontosabb állomásairól, sikereiről. Ezt követően Eger város aljegyzője tartott egy rövid ismertetőt a Közgyűlésben működő bizottságokról, a közgyűlés tagjairól, majd Dr. Szombathy Miklósné tájékoztatta a diákokat az Okmányiroda feladatairól, működéséről. Ezután Ballagó Zoltán az Oktatási Bizottságban folyó munkáról beszélt.

Majd következett a program záró eseménye, amikor is diákjaink vehették át a képviselők szerepét: javaslatokat terjesztettek elő, majd megvitatták és szavaztak is róla.

A polgármester szerepét Toldi Ádám 12/a osztályos tanuló vette át, aki iskolán tornatermének bővítésére irányuló javaslattal szólalt fel, mely természetesen „megszavazásra” került.

Látogatás a Bródy Sándor Könyvtár Idegen Nyelvi Szakrészlegében

Az idegen nyelvek tanulásához szorosan hozzátartozik a tanult nyelvet beszélő népek kultúrájának, irodalmának, művészetének megismerése is. Ezt a tanórai anyagon kívül jól segíti az a program, melynek keretében 9.-es és 0.-os tanulóink ellátogattak a Bródy Sándor Könyvtár Idegen Nyelvi Szakrészlegébe.

Fekete Ildikó könyvtáros nagy részletességgel ismertette a könyvtárban rejlő lehetőségeket, használatát, újdonságait, felkeltve ezzel diákjaink érdeklődését.

A látogatásokat Nagy Andrea tanárnő szervezte.

Egri SZC Logo

Egri Szakképzési Centrum
Fábri Eufrozina
főigazgató