Eredményeink: (2017/2018)

Eger Ünnepe

Szeptember 23-án az „Eger ünnepe” nevű rendezvényen az érsekkertben, iskolánk tanulói pandúrgulyás fantázia nevű bográcsos ételükkel az első helyet érték el, a főzőverseny keretein belül. Révész Ádám és Pásztor László 10/C osztályos szakács tanulók, egy éven keresztül őrizhetik a vándorfakanalat amikor is megvédhetik címüket!

Eredményeink: (2016/2017)

Újabb Szentlőrinces sikerek

2017. január 28-án az Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának két csapata is részt vett a gyöngyösi Károly Róbert Campus által szervezett Vendéglátó Komplex versenyen.

Már a vetélkedő kezdetén különleges feladatot kaptak versenyzőink: a Hotel Opál különböző részein szelfiket kellett készíteniük, amelyek a hotel facebook oldalán további megmérettetésben vesznek részt.

Ezután a diákoknak kreativitásukra támaszkodva kellett törölközőkből állatokat hajtogatni. Tanulóink a kígyó és a hattyú mellett döntöttek, de bevallásuk szerint egyáltalán nem volt egyszerű dolguk.

A versengés további része már a Campuson zajlott, ahol egy esküvői kiállításon vehettek részt a diákok, és sikeresen vették a következő akadályt is, amely során egy 30 kérdéses szakmai kvíz megoldása volt a feladatuk.

Majd egy étlap elkészítését kapták feladatul, lisztérzékenyek számára karácsonyi vacsorát kreáltak. Végül díszasztal megterítésével zárták a versenyt.

Az eredményhirdetésen a 12. A osztály csapata: Bozó Bernadett, Tóth Dóra és Varga Barbara a képzeletbeli dobogó második helyére állhatott, míg a 11. A tanulói: Vass Bettina, Homolya Klaudia és Letsou Arhon Antony pedig az előkelő negyedik helyet szerezték meg.

Ám volt egy külön online marketing feladat, aminek az eredménye még csak most született meg. Ebben a versengésben, az abszolút I. helyezett iskolánk 11. A osztálya lett, Homolya Klaudia, Vass Bettina és Letsou Arhon Antony (Extreme Wedding Stylist csapat pályaműve nyert), ami egy Plakát összeállítása volt a Hotel Opálban.

Sikeres szereplésükért felkészítő tanárukat Gál Miklós tanár urat illeti köszönet.

Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

Egri Városszépítő Egyesület 2016

Az Egri Városszépítő Egyesület 2016 decemberében esszéíró pályázatot hirdetett, amely során a pályázó diákoknak iskolájuk történetét kellett feldolgozni. Az Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgami Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma képviseletében két tanulónk is versenybe szállt az értékes nyereményekért.

Mindkét diákunk írásában kifejezte az Egerhez és az iskolájukhoz való kötődését, tiszteletét intézményünk múltja és jelene iránt.

Büszkeség tölt el bennünket, hogy a 2017. január 31.-én megtartott ünnepélyes eredményhirdetés során Gyenes Gréta 11. B osztályos tanulónk 3. helyezést ért el, Berecz Veronika szintén 11. B osztályos diákunk pedig különdíjat kapott. Felkészítőtanáruk Gőghné Ragó Anett tanárnő volt. Gratulálunk!

Christmas Party a Szentlőrincben

Az Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2016. december 14-én ismét megrendezte a diákok körében közkedvelt „Christmas Party”-t.

A szervező kollégák véleménye szerint a mai rohanó világban égető szükség van egy kis pihenésre, kikapcsolódásra és tanórán kívüli közös programokra.

Az idén minden eddiginél több, tíz osztály vett részt ezen a kellemes hangulatú, ünnepre hangoló, angol nyelvi vetélkedőn. Minden osztályt 4-5 tanulóból álló csapat képviselt. A vetélkedő jó hangulatban telt, hiszen a változatos feladatok mellé a diákok egy kis teát és süteményt is fogyaszthattak. Az első három csapat ajándék jutalomban részesült.

Első helyezést ért el a 11/V csapata: Lukács Róbert, Zelei Szabolcs, Ország Zoltán és Vámos János. A második helyezettek a 12/A osztály tanulói lettek: Agárdi Levente, Horváth Zsombor, Gőz Ádám, Balczó Evelin és Szénégető Boglárka.

A harmadik helyen pedig a 9/SZ csapata végzett. Az osztályt Juhász Botond, Székely Anna, Fehér Levente, Lachata Éva és Lukács Nikolett képviselte.

Gratulálunk a nyerteseknek és természetesen a többi csapatnak is, hiszen a lényeg nem a győzelem, hanem az együtt közösen eltöltött, felhőtlen kikapcsolódás.

Tervezzük eme hagyománnyá vált esemény folytatását. Találkozunk jövőre is! Kellemes Ünnepeket minden Diáknak és Kollégának! Merry Christmas to Everyone!

Kiváló eredmények a Szent Lőrincben

A szakmai sikerek után a közismereti tárgyakban is kiváló eredményeket tudhatnak magukénak az Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai.

Az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma szervezésében 2016. november 25-én került megrendezésre az az idegen nyelvi szépkiejtési verseny, ahol az angol és a német nyelv területén is sikeresen szerepeltek tanítványaink.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Kálmán Botond 10. C osztályos tanulónk angol nyelvből első helyezést ért el, a 11. D-s Tóth Szilárd pedig különdíjat kapott. Felkészítő tanáruk Schillingerné Gazsó Andrea tanárnő volt. Német nyelvből a szintén 10. C-s Lipták Zoltán az eredményes 3. hellyel büszkélkedhet. A versenyre Szabó-Kifusz Lilla tanárnő készítette fel.

Szintén novemberben, 29-én tartotta az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium a minden évben megrendezésre kerülő Megyei Népmese- és Népballadamondó Versenyét, ahol Kovács Zalánnak, iskolánk 9. A osztályos diákjának ítélte a zsűri az előkelő 3. helyezést. Felkészítő tanára Józsáné Lapsánszki Éva volt.

Tanítványainknak és tanáraiknak is szívből gratulálunk!

Eredményeink: (2015/2016)

Kiváló eredményekkel tértek haza Verőcéről a Szentlőrincesek

Idén április 22 - 24.-én ismét sor került a „Vendéglátó iskolák tanulóinak Kárpát-medencei Szabadtéri Emlékversenyére” Verőcén, a Szabadtűzi Lovagrend szervezésében.

22 magyar és külföldi iskola képviseltette magát a rangos megmérettetésen. A csapatoknak háromfogásos menüsort kellett elkészíteni a versenykiírásnak megfelelően, megadott alapanyagok felhasználásával.

Első nap délelőtt a grill ételeké volt a főszerep. Diákjaink spárgával töltött füstölt csirkemellet forrázott jégsalátával, pontyfilét diszkoszban sütve, illetve kölesmorzsát szervíroztak a zsűritagoknak. Ezért az ínycsiklandozó menüsorért csapatunk aranyérmet kapott, amelynek tagjai: Czövek Auguszta, Barta Roland, Kovács Szabolcs és Ujvári Milán 11. G osztályos tanulóink voltak.

Büszkék vagyunk arra is, hogy a spárgával töltött füstölt csirkemellért megkapták a legjobb grill előételnek járó különdíjat.

A kedvezőtlen időjárás miatt ugyanezen nap délutánján került sor a második fordulóra, amikor bográcsban főzött ételek készítése volt a feladat. Az általuk kreált csirkehalászlé, a pikáns mártásban túrógombóccal készült nyúlgerinckorona, káposztalevélbe töltött csuszatésztával, illetve a desszertként tálalt kukorica görhe tejmártással, flambírozott habbal és gyümölcsökkel ezüst minősítést ért el.

Az idén egy külön feladattal is meglepték a versenyzőket a szervezők: egy „tojáskvízzel”, ahol Kovács Szabolcs tanulónk az első helyen végzett.

Diákjaink az összesített eredményhirdetésben az előkelő 5. helyen zárták a versenyt.

Az elért eredmények tükrében a heteken át tartó fáradságos felkészülés meghozta gyümölcsét, hiszen tanítványaink több, kiválóan felkészült csapat mellett többszörös győzelmet arattak. A sikeres szereplésért felkészítő tanárukat, Boros Sándor szakács szakoktató, és Gál Miklós gyakorlati oktatásvezető kollegánkat is köszönet illeti.

Növendékeink számára megtiszteltetés volt, hogy részt vehettek ezen a nemzetközi versenyen és iskolánk szakmai hírnevét tovább öregbíthették.

Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

TIÉD A SZÓ-TÁR NYELVI VERSENY

2015 őszén a Grimm Kiadó, amely különösen az idegen nyelvi szótárak és kiadványok kiadásával foglalkozik, egy teljesen újszerű versenyt hirdetett meg Tiéd a Szó-Tár címmel.

Angol és német nyelvet tanító kollégáink örömmel vették ezt a kezdeményezést, hiszen ez a fajta verseny eddig nagyon hiányzott a nyelvi megmérettetések palettájáról: nem a nyelvi tudást, hanem a szótár használatának képességét méri. Iskolánk is rendelkezik a Grimm Kiadó Tanulószótárjaival, az érettségire való felkészüléskor is ezeket használjuk, így kíváncsian vártuk a verseny feladatait. 2015 őszén három forduló zajlott le: az első kettőt feladatlapon kitöltve, elektronikusan kellett visszaküldeni, 2015 decemberében pedig egy 90 perces online fordulóban kellett megmutatni, hogy diákjaink mennyire jártasak a papír alapú szótárak használatában, mennyire tudják értelmezni és hasznosítani az abban található információkat. Különösen fontos ez napjainkban, amikor online szótárak és webfordítók sokasága áll rendelkezésünkre.

Nagy örömünkre iskolánk hat nevezett csapata közül három bejutott a régió – Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyéket magában foglaló – legjobb nyolc csapata közé.

A regionális döntőt Miskolcon, az Avasi Gimnáziumban rendezték 2016. március nyolcadikán. Résztvevőink kísérőtanáraik kíséretében iskolánk kisbuszával, illetve helyközi járattal utaztak a megmérettetésre. Itt ismét 90 perc állt a csapatok rendelkezésére az öt oldalból álló, igen összetett feladatsor megoldására. Eredmény március 18-án várható.

Elmondhatjuk, hogy örömmel vettünk részt ezen a versenyen, büszkék vagyunk az eredményre, melynek értékét az is mutatja, hogy országosan, a különböző kategóriákban több, mint 2500 nevező csapat közül értük el.

A regionális döntőn részt vett csapataink:

Angol nyelv 9-12. osztály:

 • Malik Ákos
 • Redele Dorián
 • Lengyel Tamara
 • Berki Boglárka
 • Tóth Martin 10/A oasztályos tanulók Schillingerné Gazsó Andrea tanárnő felkészítésével.
 • Bajzáth Klaudia
 • Donáth Kata
 • Homolya Klaudia 10/A osztályos tanulók Nagy Andrea Zsuzsanna tanárnő felkészítésével.

Német nyelv 9-12. osztály:

 • Berecz Veronika 10/B
 • Gyenes Gréta 10/B
 • Kaszás Noémi 10/B
 • Kiss Regina 10/A osztályos tanulók Kocsis Marianna tanárnő felkészítésével.

Eger történetében is jeleskedtek a szentlőrincesek

Az Érseki Szent József Kollégium szervezésében minden évben sor kerül a kollégiumok közötti „Eger története” vetélkedőre. Február 23-án tíz csapat mérte össze tudását.

A tíz forduló változatos feladatait eredményesen oldották meg kollégiumunk diákjai: Kerek Vivien és Molnár Ferenc Botond 9. a, valamint Burics Patrik 9. c osztályos tanulók.

Mivel a második helyen holtverseny alakult ki a Gárdonyi Leánykollégiuma és a Szent Lőrinc Kollégiuma között, a végeredményt villámkérdésekkel döntötték el. Csapatunk így a képzeletbeli dobogó 3. helyen végzett.

Diákjainknak és felkészítő tanáruknak, Fejesné Kiss Éva tanárnőnek is szívből gratulálunk!

Christmas Party - 2015.12.02.

Szokásunkhoz híven idén is megrendeztük a diákok körében már kedvelt „Christmas Party”-t. Úgy gondoljuk, hogy a mai rohanó világban égető szükség van egy kis pihenésre, kikapcsolódásra és tanórán kívüli közös programokra. 7 osztály vett részt ezen a kellemes hangulatú, ünnepre hangoló angol nyelvi vetélkedőn. Minden osztályt 4-4 tanulóból álló csapat képviselt. A vetélkedő jó hangulatban telt. A változatos feladatok mellé a diákok egy kis teát és süteményt is fogyaszthattak. Az első három csapat ajándék jutalomban is részesült az angol ötös mellé.

 • I. helyezett: 11/A csapata: Bóta Kata, Bódi Gergő, Gőz Ádám és Horváth Zsombor
 • II. helyezett: 10/A csapata: Vass Bettina, Szabó Fanni, Oláh Anita és Talabér Klaudia
 • III. helyezett: 9/B csapata: Bálint Vivienn és Fekete Fanni

Gratulálunk a nyerteseknek és természetesen a többi csapatnak is, hiszen a lényeg nem a győzelem, hanem az együtt közösen eltöltött, felhőtlen kikapcsolódás.

Nyelvi szépkiejtési verseny - 2015.11.27.

Iskolánk idén is képviseltette magát a hagyományosan a Bornemissza Gergely Középiskola szervezésében megrendezett „nyelvi Szépkiejtési Versenyen”. 4 tanulónk nevezett a versenyre. Német nyelven 1 tanulónk: Lipták Zoltán 9/C, angol nyelven 3 tanulónk: Burics Patrik és Kámán Botond 9/C valamint Tankóczi Krisztián a 10/D osztályból.

A verseny két fordulóból állt. Az első fordulóban a versenyzőknek egy hozott idegen nyelvi szöveget kellett felolvasniuk a többi diák és a zsűri előtt. A második fordulóban pedig egy általuk ismeretlen szöveget kellett felolvasniuk.

Diákjaink nagyon jól teljesítettek a versenyen. Lipták Zoltán (9/C) német nyelven az 1. helyezett lett. Felkészítő tanára: Kocsis Marianna tanárnő. Kámán Botond (9/C) angol nyelven a 2. helyezést hozhatta el. Felkészítő tanára: Schillingerné Gazsó Andrea tanárnő. Gratulálunk a nyerteseknek és a felkészítő tanáraiknak is!

Természetesen a résztvevők helyezéstől függetlenül kiérdemelték az angol, illetve a német ötöst. A nyerteseink pedig igazgatói dicséretben részesültek.

Jövőre is szeretnénk részt venni ezen a versenyen. Reméljük a diákoknak elég ösztönzést jelentenek ezek a szép eredmények.

„Hát akkor szüret”

„Hogy mi a magyar ételek ízletességének titka?
Végy egy konyhát, melynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia. Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a főzéshez”
(Gundel Károly)

Gundel Károly gondolata hűen tükrözi annak a hagyományos nemzetközi gasztronómiai szüreti versenynek a szellemiségét, amit a Szent Lőrinc Szakközépiskola október 15-16. között immár hatodik alkalommal rendezett meg. Örömmel elfogadta meghívásunkat a kenderesi Mezőgazdasági Szakközépiskola, a szegedi Krúdy Gyula Szakképző Iskola, a győri Krúdy Gyula Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, a tatabányai SzC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskolája, a gyöngyösi Károly Róbert Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, valamint vendégeink között üdvözölhettünk két határon túli csapatot is: a rimaszombati Magán Szakközépiskola illetve a frenstadti Hotelová Skola képviseletében.

A résztvevő nyolc szakmai iskola csapatai bemutatót tartottak a szürethez kötődő hagyományokról, szokásokról, a szüreti felvonulásról és mulatságról. A csapatok autentikus szüreti ételeket, süteményeket és borkorcsolyákat készítettek. Ezekből kóstolhatottak az odalátogató érdeklődők. A csapatok munkáit a szakma jeles képviselői zsűrizték, akik köszönőlevélben írták meg iskolánknak a versennyel kapcsolatos pozitív élményeiket.

A legeredményesebb a rimaszombati és a győri csapat lett. Munkájukat arany minősítéssel díjazták. Iskolánk csapata ezüst kitüntetéssel lett gazdagabb. Kiváló teljesítményt nyújtó diákjaink: Ádám Éva, Fodor Lóránd, Horváth Botond és Kohut Kleopátra 12.A osztályos tanulóink voltak, akik füstölt marhaszeggyel készült sólettel, valamint almával, dióval és mákkal rétegezett flódnival kápráztatták el a zsűrit. Csapatunkat Boros Sándor szakoktató kollégánk készítette fel a megmérettetésre.

Ezen a jeles eseményen iskolánk hat diákcsoportja is megmutatta tehetségét. Az iskolai csapatok között a 9.C osztály diákjai - Burics Patrik, Gál Gergő, Surányi Kristóf, Molnár Erik és Vas Henrik - érték el az első helyezést, akiknek osztályfőnökük, Korózs József kollégánk mellett a szülők is lelkesen szurkoltak. A zsűrinek bográcsgulyással kedveskedtek. A képzeletbeli dobogó második és harmadik helyére a 10.A és a 12.V osztályok csapatai léphettek fel. A 10.A osztály székelygulyása a DÖK különdíját is elnyerte.

Diákjaink a szabadtűzön elkészíthető szüreti ételek elkészítésében ismét várakozáson felül teljesítettek. Az eredményes és sikeres munkához a résztvevő csapatoknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt szívből gratulálunk.

Eredményeink: (2014/2015)

Ismét kiváló eredményekkel gazdagították a Szentlőrincesek iskolájuk hírnevét

Április 24-26-án került sor a „Vendéglátó iskolák tanulóinak XIII. Kárpát-medencei Szabadtéri Emlékversenyére” Verőcén, a Szabadtűzi Lovagrend rendezésében.

Idén 21 csapat jelentkezett, több magyar és külföldi iskola is részt vett a rendezvényen. A csapatoknak háromfogásos menüsort kellett elkészíteni a versenykiírásnak megfelelően, megadott alapanyagok felhasználásával.

Első nap a grill ételeké volt a főszerep. Diáktársaimmal füstölt afrikai harcsafilével, fokhagymás sült sertésoldalassal, - amit pulykamájas laskával tálaltunk - és almamártással szervírozott kölesmáléval kápráztattuk el a zsűrit. Ezért az ínycsiklandozó menüsorért csapatunk ezüst minősítést kapott, amelynek tagjai: Bóta Györgyi, Csáki Felícia, Donáth Máté és Kovács Viktor voltak.

A második napon bográcsban főzött ételek készítése volt a feladat, ahol az általunk szervírozott marhasült pikáns szívraguval, brokkolis daragaluskával, zsemlemorzsás baconos kelkáposztával; illetve a desszertként tálalt borsodnádasdi molnárkalács túróhabbal, banános, mézes dióval arany minősítést ért el, a „Legjobb bográcsételek” kategóriában pedig a zöldséges kacsasült levesért különdíjat kaptunk.

Az összesített eredményhirdetésben az előkelő 5. helyen végeztünk.

A versennyel egy időben került átadásra a Tóth Jutka emlékgyűrű, melynek tulajdonosát a zsűri a résztvevő csapatok szakoktatói közül választotta ki. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy idén iskolánk szakoktatója, Boros Sándor érdemelte ki ezt a kitüntetést.

A felkészülést csapatunk már hetekkel ezelőtt megkezdte, hogy a versenyen tökéletesen tudjon teljesíteni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az általunk készített menüsor kiváló szakmai elismerést kapott.

Megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehettünk ezen a nemzetközi versenyen és iskolánk szakmai hírnevét tovább öregbíthettük.

Csáki Felícia
13 /A

Taroltak a Szent Lőrinces baristák Csehországban

Március 22-én, vasárnap utaztunk Csehországba, Frenstatba, ahol 11 napot töltöttünk négy diáktársammal együtt az ottani iskola kollégiumában.

Az első nap reggeli után köszöntött bennünket az igazgató úr és körbevezettek az iskolában. Megismerkedtünk az ottani diákélettel, diákokkal, az iskolával és betekintést nyerhettünk a tanórákba is. Az órán angol nyelven kommunikáltunk, valamint pár szót tanulhattunk csehül is. Lehetőségünk volt termelési, illetve értékesítési gyakorlatra is eljutni, ahol számos tapasztalatot gyűjtöttünk.

Felfedeztük a cseh gasztronómiát és az étkezési szokásokat, számos nemzeti ételt kóstolhattunk és készíthettünk. Egy napot tölthettünk gyakorlaton egy négycsillagos szállodában az iskola jóvoltából. Lehetőségünk nyílt kiránduláson is részt venni Stramberk városában, valamint Ostravában. Rengeteg új élménnyel gazdagodtunk miközben megismerkedtünk a sörkészítéssel és a tradicionális cseh sörökkel.

A versenyre heteken át gyakoroltunk, a koktélok nevét, receptúráját együtt találtuk ki. Az felkészülésre nemcsak itthon, de csehországi iskolában is volt lehetőségünk. A helyszínre izgatottan, de felkészülten érkeztünk. 29 versenytársunk közül csupán öten voltunk magyarok és kettő szlovák versenyző. A verseny, amit a Cseh Barman szövetség rendezett - rendkívül szigorú keretek között zajlott, mindent nagy odafigyeléssel és szigorral kísért figyelemmel és pontozott a zsűri.

Az elkészített italokat két kategóriában díjazták: külföldi és cseh indulók között. A külföldi kategóriában a Szent Lőrinc Szakközépiskola tanulói hozták el az első három helyet:

 • 1. helyezett: Borbély Kristóf - Light Greench
 • 2. helyezett: Vass Zoltán - Cherry Bubbles
 • 3. helyezett: Bakos Olivér - Captain Scarlett

Ebben a 11 napban a kommunikációban és tájékozódásban segítségünkre volt a cseh iskola pedagógusa, Nagy Miklós tanár úr. A versenyre való felkészítésért pedig köszönettel tartozunk Gál Miklós tanár úrnak és Malácsik Tibornak, a Nemzeti Kávéház Étterem üzletvezetőjének.

Borbély Kristóf
13/A

Ismét az élbolyban

A Ward Mária Kollégiumban került sor a „Szép magyar beszéd” mottóval meghirdetett szépkiejtési versenyre, ahol Bódi Gergő, a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Kollégium 10. A osztályos tanulója a 3. helyezést érte el a versenyre nevezett tizenkét kollégium diákjai közül. Eredményéhez neki és felkészítő tanárának, Képesné Kovács Zsuzsannának is szívből gratulálunk!

„Hát akkor szüret”

Október 16-18. között immár ötödik alkalommal került megrendezésre a hagyományos nemzetközi gasztronómiai szüreti verseny a Szent Lőrinc Szakközépiskola szervezésében. Örömmel fogadta el meghívásunkat a Tatabányai Integrált Szakközépiskola, a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskola, a kenderesi Mezőgazdasági Szakközépiskola, a kalocsai Dózsa György Gazdasági Szakközépiskola, a gyöngyösi Károly Róbert Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, valamint vendégeink között üdvözölhettünk három határon túli csapatot is: a nagykaposi Hidaskürty, a rimaszombati Magán Szakközépiskola illetve a frenstadti Hotelová Skola képviseletében.

A résztvevő kilenc szakmai iskola csapatai bemutatót tartottak a szürethez kötődő hagyományokról, szokásokról, a szüreti felvonulásról és mulatságról. A csapatok autentikus szüreti ételeket, süteményeket és borkorcsolyákat készítettek. Ezekből kóstolhatottak az odalátogató érdeklődők. A csapatok munkáit a szakma jeles képviselői, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Hagyományőrző Bizottságának elnöke, a Szabadtűzi Lovagrend nagymestere, valamint kancellárja zsűrizték.

A legeredményesebb a rimaszombati csapat lett. Arany minősítéssel díjazták a kalocsai diákok munkáját és nem utolsó sorban iskolánk csapata is ezzel kitüntetéssel lett gazdagabb. Kiváló teljesítményt nyújtó diákjaink: Baga Marietta, Nagy Róbert, Torma Barbara és Zelei Ákos 14. A osztályos tanulóink voltak, akik vörösborban pácolt csirkecomb filével, káposztás lecsóval és kapros túrós lepénnyel kápráztatták el a zsűrit. Emellett magunkénak tudhatjuk a legszebb szüreti pavilon-asztalért járó különdíjat is. Csapatunk felkészítői: Gál Miklós, Fülöp Tibor és Boros Sándor szakoktató tanárok voltak.

Ezen a jeles eseményen tizenegy diákcsoportunk is megmutatta tehetségét. Az iskolai csapatok között a 12. C osztály diákjai: Bögös Norbert, Bukta Gergő, Simon Tamás és Szabó Péter érték el az első helyezést. A zsűrinek petrezselymes burgonyával körített körmös csülökpörkölttel, borkorcsolyatállal és szőlős kölesmáléval kedveskedtek. A képzeletbeli dobogó második és harmadik helyére a 12. A és a 9. C osztályok csapatai léphettek fel. A 12. E osztály finomsága a DÖK különdíját nyerte el.

Diákjaink a szabadtűzön elkészíthető szüreti ételek elkészítésében ismét várakozáson felül teljesítettek.

Szentlőrincesek sikerei a Kalocsai Paprikafesztiválon

Az elmúlt napokban háromnapos, egyedülálló eseménysorozatnak voltak résztvevői a szentlőrinces diákok. 2014. szeptember 20-án került megrendezésre Kalocsán a XVIII. Paprikás Ételek főzőversenye, ahol az elkészült ételek ízét, zamatát, színét híres hungarikumunk, a kalocsai fűszerpaprika adta.

Különböző kategóriákban 58 csapat vetélkedett egymással. Iskolánk képviseletében Bukta Gergő 12. C, Gőz Attila és Mérai Robin 14. A osztályos tanulóink az ifjúsági kategóriában vették fel a versenyt az ország számos részéről érkező társaikkal.

A versenykiírásnak megfelelően őrölt kalocsai fűszerpaprika hozzáadásával tájegységünkre jellemző ételeket készítettek. Csapatunk 3 étellel nevezett be erre a rangos nemzetközi gasztronómiai versenyre. A repertoárban szihalmi lakodalmas töltött káposzta szerepelt, báránypörkölt hagymás gancával valamint szilvás kölesmálé kemencében sütve. Ezeket a remekműveket nemcsak a zsűri tagjai, hanem a fesztiválra kilátogató vendégek is megkóstolhatták a gyönyörűen feldíszített sátrunkban, ahol diákjaink 120 adag finomsággal kedveskedtek az érdeklődőknek.

Munkájuk azonnal meghozta gyümölcsét, hiszen az odalátogató közönségtől rengeteg elismerést kaptak. Hasonlóan nyilatkoztak elkészített ételeikről a zsűri tagjai is, akiknek mind az ínycsiklandozó finomságok, mind pedig az ételekhez párosított borok is kivétel nélkül elnyerték tetszését, így arany bogrács díjjal minősítették őket. Így kategóriájukban a legeredményesebb csapatként az első helyen végeztek. Emellett magukénak tudhatják az étel-bor párosítás nyertese címet is, amit a zsűri rubin diplomával jutalmazott.

A csapat felkészítő szakoktatóját, Berecz Attilát érte az a megtiszteltetés, hogy tagjai közé fogadta a Kalocsai Paprika Lovagrend, és a helyszínen a rend lovagjává avatták. Köszönet illeti Gál Miklós gyakorlati oktatásvezetőt is, aki koordinálta a csapat munkáját.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy elismeréseinket számos, neves gasztronómiai szakember egyöntetű véleménye alapján sikerült kivívnunk, ezáltal megmutathatjuk, hogy olyan értékekkel rendelkezünk, amelyek méltón jelenítik meg iskolánk szakmai teljesítményét.

Eredményeink: (2013/2014)

Német nyelvi csapatverseny középiskolásoknak

Középiskolásoknak meghirdetett csapatversenyen vett részt iskolánk 10/A osztályának németes versenyzői.

A csapat fantázianeve: Kakaobohnen=kakaóbabok

Csapattagok: Boros Letícia Bianka, Jónás Éva Piroska, Halmai László. Felkészítő tanár: Seiler Orsolya

A verseny meghirdetője: Az Eszterházy Károly Főiskola Német Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzata

A verseny célja: A német nyelv, az osztrák és svájci kultúra iránti érdeklődés felkeltése, a tehetséges tanulók képességeinek kibontakoztatása, a német nyelvű kommunikáció, valamint az írásbeli és szóbeli kifejezőkészség fejlesztése.

Téma: Ausztria és Svájc kultúrája

Az írásbelin elért pontszám alapján bejutott a csapatunk a szóbeli döntőbe. Összesen 9 csapat vett részt a szóbeli döntőn, és iskolánk csapata volt az egyedüli szakközépiskolai csapat a 8 gimnáziumi csapat mellett. A szóbeli döntő időpontja: 2014.04.28-án volt a főiskolán. Iskolánk diákjai becsülettel helytálltak a versenyen, helyezést sajnos nem értek el. A csapat részvételi oklevélben részesült.

A csapat prezentációja megtekinthető ITT!

Szentlőrincesek a „téren”

Iskolánk három tanulója részt vett a „Miénk a tér” tehetségkutató versenyen.

Május 7-én Pelyhe Emese 9. A osztályos tanulónk négy dalt szólaltatott meg: a Valahol Európában musical betétdala mellett Bruno Mars és Auth Csilla egy-egy szerzeményét. Repertoárját Péterfy Bori klasszikusával: a Hajolj bele a hajamba ritmusaival zárta. Ezzel az összeállítással ének kategóriában a 7. helyezést érte el.

Május 10-én a 11.A-s Tóth Martina és a 9.B-s Holczer Alexandra adott elő egy-egy prózai művet. Tóth Martinától Heltai Jenő: A néma levente című művéből monológot hallhatott a közönség, Holczer Alexandra pedig Lázár Ervin meséjét, A kék meg a sárgát szavalta.

Mindhárom diákunk kiváló teljesítményét a rendezvényszervező EMMK – Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház emléklappal jutalmazta és ismerte el.

Újabb sikerek a Szentlőrincben

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Alapi Gergő végzős diákunk a Szakmai Érettségi Tantárgyak Versenyén (SZÉTV) az előkelő országos 7. helyezést érte el vendéglátás-idegenforgalmi alapismeretek szakterületen. Ezzel az eredménnyel plusz száz ponttal növelte felvételi esélyeit. Neki és felkészítő tanárának, Korózs József tanár úrnak is szívből gratulálunk.

Újabb versenyen tarolt a Szentlőrinc
(Verőcei Szabadtéri Főzőverseny)

A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolához májusban érkezett meg a Szabadtűzi Lovagrend nagymesterének, dr. Simon Tamásnak köszönőlevele, melyben gratulált iskolai csapatunknak a Vendéglátóipari Szakképző Intézmények XII. Kárpát-medencei, Szabadtéri, „Tóth Jutka Emlékversenyen” való eredményes szerepléséhez, lelkes, precíz és fegyelmezett munkájához.

Koncz Péter, Palkovics Ákos 12. C, valamint Boros Patrícia Anna és Halász Ádám Balázs 11. C osztályos diákjaink voltak annak a sikeres csapatnak a tagjai, akik 2014. április 25-27-én részt vettek a 23 csapat részvételével Verőcén megrendezett kétnapos eseményen.

Az első versenynapon a „Sült ételek” versenyén az előkelő II. helyezést érték el. Az ínycsiklandozó menüben füstölt pisztráng szerepelt csorbóka salátával, mézes- gyömbéres öntettel; sertésszűz-tekercs paprikamártással, zellertócsnival és fokhagymás csalánnal; desszertként pedig túrófánk bazsalikomos eperraguval.

A „meglepetés feladatban” kürtőskalácsot készítettek tanulóink, aminek sikerét bizonyítja, hogy az abszolút I. helyet érdemelték ki munkájukkal.

Másnap a „Főtt ételek” versenyén szintén káprázatos menüvel nyűgözték le a 20 fős zsűrit. Az étlapon tejfölös marharagú leves ciberével savanyítva; vörösborban párolt csirkemell káposztás lecsóval, bodakkal; és pittypangvirág-mézzel szervírozott rózsafánk szerepelt.

Ugyanezen a napon csapatunk a „Bográcsos Ételek” versenyén is elsöprő sikert aratott, hiszen a zsűri a Legjobb Bográcsos Főételért különdíjban részesítette a négy fős társaságot, amellett, hogy magukénak tudhatják a kategória I. helyezését is.

Az összesített verseny értékelése alapján iskolánk csapata szoros küzdelemben a II. helyezést érte el 1699 ponttal.

Külön elismerés illeti felkészítő tanáraikat, Boros Sándor és Gál Miklós szakoktatókat, hogy áldozatos munkájukkal segítették a fiatalokat a feladatok végrehajtása során.

Az elért eredmények tükrében a több hónapon át tartó fáradságos felkészülés meghozta gyümölcsét, hiszen diákjaink több, kiválóan felkészült csapat mellett többszörös győzelmet arattak, ezzel is öregbítve iskolánk szakmai hírnevét.

Eredményeikhez szívből gratulálunk!

A verseny során készült fotók megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül ITT!

Magyar Örökségünk

Hagyomány, hogy az Eger városi kollégiumok közötti éves feladatmegosztás alapján kollégiumunk minden tanévben történelem vetélkedőt szervez.

A témaválasztásnál abból indultunk ki, hogy gyarapítsuk tanulóink történelmi ismereteit, segítsünk megismerni történelmünk sokszínűségét, tisztelegjünk történelmünk azon nagyjai előtt, akikre méltán lehetünk büszkék.

A fenti címmel meghirdetett vetélkedősorozat célja a tanulók történelemszemléletének formálása, magyarságtudatának elmélyítése, hazafiságának erősítése.

Ebben az évben „Bethlen Gábor és az Erdélyi Fejedelemség” címmel hirdettük meg a vetélkedőt, amelyre tíz kollégium csapata jelentkezett.

A lebonyolításra 2014. február 19-én a délutáni órákban került sor a Szent Lőrinc Kollégium Agria éttermében.

A zsűri elnöke Dr. Bartók Béla főiskolai docens, az Eszterházy Károly főiskola tanára volt, tagjai pedig Utasi László és Lukács János tanár urak voltak.

A vetélkedő szervezője és levezetője pedig Fejesné Kiss Éva tanárnő volt, aki nagy lelkesedéssel és szakmai hozzáértéssel állította össze a vetélkedő anyagát.

A nyolc forduló összesített eredménye alapján az első helyezést kollégiumunk csapata érte el, melynek tagjai Kupai Zoltán 11/C, Tolnai Viktória 11/A , Tóth Béla 11/A osztályos tanulók voltak.

A második helyen a Neumann János Középiskola és Kollégium csapata végzett, míg a harmadika helyezést a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium csapata érte el.

A verseny technikai kiszolgálását, vendégek fogadását a kollégiumi diáktanács szervezte és végezte, Bakos Olivér 12/A osztályos tanuló vezetésével.

A versenyen készült képeket megtekinthetőek a galériában, vagy közvetlenül itt!

Gloria Victis

A Gloria Victis a Rákóczi Szövetség rendezvénysorozata, ebben az évben is október 21-23 között került megrendezésre Budapesten. A háromnapos találkozóra a határon túlról is jöttek középiskolások. Az elődöntőbe a 150 nevező csapat közül 60 jutott be, többek között a miénk is. A bejutás feltétele egy nagyon nehéz feladatsor kitöltése volt Bethlen Gábor és az Erdélyi Fejedelemség történetéről. Az elődöntőbe a 17. helyen jutottunk be.

Csapatunk: Tolnai Viktória 11/A, Svehla Viktória 11/B és Kupai Zoltán 11/C, a felkészítő pedig Fejesné Kiss Éva tanárnő volt.

A verseny ideje alatt az elhelyezésünk a Hotel in Tulip Budapest Milenniumban történt. A találkozó keretében 2013. október 21-én este Gyüre Lajos: Rebellis című történelmi drámáját mutatták be a Szent Margit Gimnázium dísztermében.

Október 22-én délelőtt a Gloria Victis középdöntőjére került sor a BME épületében. Délután megható ünnepségen vettünk részt, a forradalom évfordulójának emlékére. Az ifjúsági találkozó leglátványosabb része a fáklyás felvonulás volt a Bem szoborhoz. A felvonulás útvonala: Műegyetem, Műegyetem-rakpart, Szent Gellért-rakpart, Bem tér. A Bem térre érve elkezdődött az ünnepség, majd a koszorúzás. Az emlékezés koszorúit magyarországi és határon túli pártok, középiskolák, többek között a Szent Lőrinc Szakközépiskola is elhelyezte. A nap zárása a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok előadása volt az egyetem épületében.

Október 23-án rendezték meg a döntőt a BME dísztermében, ahová a legjobb tíz csapat került be. A nemes vetélkedés végén eredményt hirdettek, és minden résztvevőt oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmaztak.

Iskolánk a középmezőnyben, a 30. helyen végzett, az Egerből induló középiskolák közül első helyen.

Siker a megyei Idegen nyelvi szép kiejtési versenyen

Immár 6. alkalommal került megrendezésre az egri Bornemissza Gergely Szakközép és Szakiskolában az Idegen nyelvi szép kiejtési verseny 9. és 10. évfolyamos szakiskolai tanulók számára. A rendezvényre megyeszerte érkeztek, összesen nyolc szakiskola nevezte be diákjait. A verseny kétfordulós volt. Először egy, a diák által ismert szöveget kellett felolvasni, ügyelve a kiejtésre, intonációra. Majd következett egy teljesen ismeretlen szöveg hangos ismertetése. Mindkét „produkciót” három fős zsűri hallgatta figyelemmel. Az eredmény minket, felkészítő tanárokat igazolt, hisz két kiemelkedő eredmény is született aznap.

9. évfolyamon 1. helyezett: Csohány Szabolcs. Felkészítő tanára: Lukácsné Szádvári Olga. 10. évfolyamon 3. helyezett: Jakab Benjámin. Felkészítő tanára: Schillingerné Gazsó Andrea.

Eredményeink: (2011/2013)

Idegen nyelvi szépkiejtési verseny

Több éves hagyományként az Eszterházy Károly Főiskola idén is megszervezte az idegen nyelvi szépkiejtési versenyt. A 2012. január 27-én megrendezett megmérettetésre idén két diák készült, Pozsik Evelin és Weirich Balázs 12/E osztályos tanulók. Egy előre kiadott szöveget kellett szép angolsággal felolvasni a zsűri előtt. Diákjaink a jó felkészültségük ellenére sem jutottak be a döntőbe, de jó teljesítményükért mindenképp dícséretet érdemelnek. Felkészítő tanáruk Nagy Andrea volt.

Eredményeink: (2010/2011)

Városi kollégiumok közötti vetélkedők

A Szent Lőrinc Kollégium tanulói az elmúlt időszakban résztvettek a városi kollégiumok közötti kultúrális és sport vetélkedőkön illetve rendezvényeken. Eredeményeikkel tovább öregbítették iskolánk és kollégiumunk jó hírnevét.

 1. József Attila szavalóverseny - 2011.04.11. (Fábián Mónika 10/A - III. helyezés)
 2. Népművészeti vetélkedő - 2011.04.12. (Ördög Gábor 9/A, Sipos Patrik 10/C - V. helyezés, Sznopek Zsolt 9/A)
 3. Kollégiumi Szpartakiád - 2011.04.13. - Streetball csapat - III. helyezés (Kanta Gergely 11/A, Szalai József 9/C, Varga Gergely Lajos 10/E, Veiner Roland 11/A)

Dr. Nagy B. József Művelődéstörténeti Tanulmányi Verseny

Iskolánk tanulói – a tanév elején – két 4 fős csapattal is beneveztek a Dr. Nagy B. József Művelődéstörténeti Közhasznú Alapítvány műveltségi tanulmányi versenyére.

A névadó, a 2009-ben elhunyt tanár – a budapesti Xántus János Idegenforgalmi Gyakorló Középiskola alapító igazgatója. Dr. Nagy B. József kiváló ismerője volt a történelemnek, és a művelődéstörténetnek, s e tudományokat magas szinten ültette át a pedagógiába. Oktató tevékenysége során örök célként lebegett előtte, hogy a diákok a szerzett ismereteket eredményesen alkalmazzák a mindennapi életben, a gyakorlatban.

A versenyt a neves szakember életére és munkásságára emlékezve írta ki az Alapítvány, a vendéglátó szakmákat oktató iskolák diákjai számára. Az országos szinten meghirdetett tanulmányi verseny a tanulók általános műveltségét, és kreativitását mérte fel. A feladatok művelődéstörténettel, és turizmussal kapcsolatos témakörökkel foglalkoztak.

A felhívásra az ország minden pontjáról, összesen 23 csapat küldte el a nevezését. Az első forduló feladata egy internetes kérdéssor kitöltése volt. A vasúttörténeti témakörrel foglalkozó tesztsor megoldásához több napon keresztül lehetett az információkat gyűjteni. Híres személyek élete, munkássága, az 1800-as évek korának étkezési szokásai, és irodalmi idézetek egyaránt szerepeltek a kérdések között.

A hosszas kutatómunka végül sikert hozott iskolánk csapatai számára. A 10/E osztályos lányok „Ínyencek” néven pályáztak. Az értékeléskor a 14. helyen végeztek. (Gyöngyösi Petra, Palencsár Vivien, Suha Matild, Szeredi Vivien)

A fiúk „Bikavér” elnevezésű csapata kiemelkedő eredménnyel zárta az első fordulót: A tesztkérdések alapján elérhető 70 pontból 66 pontot sikerült megszerezniük. Ezzel második helyezést értek el az országos verseny selejtezőjében. A legjobb hat csapat meghívást kapott a – 2011. márciusában – Budapesten megrendezésre kerülő döntőre. A vállalkozó szellemű diákok ott mérték össze történelmi és művelődéstörténeti tudásukat, valamint turisztikai ismereteiket.

A 10/E osztály fiúcsapata – Burgmann Rajmund, Halász Ádám, Mérai Robin és Zelei Ákos – nagy izgalommal készült az országos verseny döntőjére. A tavaszi megmérettetésre március 17-18-án Budapesten került sor. A két napos rendezvény első napja az ismerkedéssel telt. A második versenynapon a hat csapat prezentációk segítségével mutatta be tudását és kreativitását a rangos összetételű zsűri tagjai előtt. Fő feladatként lakóhelyünk – Eger – közlekedéstörténetének fejlődését és a jövőre vonatkozó elképzeléseket vázolták a jelenlévők számára. Ezután egy 1900-as évek elején élő család két hetes felvidéki kirándulásának útvonalát ismertették. A látnivalókat, a konkrét szállodákat és a helyi ételeket is bemutatták versenyzőink.

A szünetben a szervezők meghívták a csapatokat egy finom ebédre. Később a versenyző csapatok megkoszorúzták Dr. Nagy B. József emléktábláját, amely a budapesti iskola területén található.

A zsűri végső értékelésére várva, a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gyakorló Középiskola érdekes – buszos – városnézést szervezett a versenyző diákok és kísérőik részére. Az idegenvezetői feladatot a vendéglátó iskola diákjai vállalták magukra. Segítségükkel a résztvevők egy nagyon jó hangulatú körutazást tettek a fővárosban.

A verseny értékelésekor iskolánk döntőbe jutott csapata a IV. helyezést érte el. Ez az országos szinten induló 23 csapat között igazán szép teljesítmény! Burgmann Rajmund, Halász Ádám, Mérai Robin és Zelei Ákos tárgyjutalomban részesültek. Az emlékversenyen jól érezték magukat, s a szakmai iskolák tanulóival is barátságot kötöttek. Diákjaink – végső értékelésként – azt mondták, jövőre is szívesen jelentkeznének egy hasonló feladatokat tartalmazó tanulmányi versenyre.

A csapatok felkészülését Bódiné Fekete Éva tanárnő segítette.

Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Emlékverseny: csapat II. helyezés (Budapest, Gundel Károly Középiskola)

 • Tóth Zoltán szakács
 • Androvics Gergő szakács
 • Ujfalusi Renáta pincér
 • Prokaj Eszter cukrász tanulók
 • Felkészítő: Török Zsuzsanna, Meskó Norbert, Gál Miklós szakoktatók

VIII. Országos Szabadtéri Főzőverseny, Bogács

 • Kugler Orsoly - csapat arany érem (grill verseny)
 • Horváth Dávid
 • Lénárt Szabolcs
 • Verhóczki Tamás tanulók
 • Felkészítő: Boros Sándor szakoktató
 • Takács Gábor - csapat ezüst érem
 • Vámosi Csaba
 • Dósa Kálmán
 • Nagy Gábor tanulók
 • Felkészítő: Károly Albert szakoktató

Balneo Magyar Ételek Fesztiválja és Főzőversenye Mezőkövesd

 • Lénárt Szabolcs - ifjúsági csapat első hely
 • Verhóczki Tamás
 • Bólya Edina tanulók
 • Felkészítő: Boros Sándor szakoktató
 • Meskó Norbert - mester csapat első hely
 • Birinyi Zoltán
 • Gál Miklós szakoktatók

Heves Megye Jó Tanulója, Jó Sportolója

 • Csanálosi Ariel 12.E osztály - akrobatikus rock and roll

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt HIV/AIDS megyei versenye IV. helyezés

 • Hódi Heléna
 • Tribik Dalma
 • Novák Vivien tanulók
 • Felkészítő: Váradi Henrietta védőnő

Szakiskolások megyei idegen nyelvi szép kiejtési versenye

 • Angol nyelv: Gyenes Vivien II. hely
 • Krivenkó Krisztián III. hely
 • Felkészítő: Bókáné Pozsik Bernadett, Schillingerné Gazsó Andrea
 • Német nyelv: Göböly Diána I. hely
 • Juhász Bence II. hely
 • Felkészítő: Kocsis Marianna

„Ki tud többet Egerről”

2011. március 10-én iskolánk részt vett a „Ki tud többet Egerről” városismereti versenyen a Dobó Gimnázium szervezésében, ahol csapatunk (Kapui Bettina, Boros Pálma, Tóth Bianka 9.A osztályos tanulók) 8. helyezést ért el a 10 résztvevő közül!

Felkészítő tanár: Várnainé Sütő Emőke

Eredményeink: (2009/2010)

Szent Lőrinc Vendéglátó Iskola újabb Gasztronómiai sikerei

30. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai versenyt Budapesten a Gundel Károly Vendéglátó iskolában, ahol az egri csapat 14 másik csapattal versengett. A csapatok 3 szakmában (pincér, cukrász, szakács) mérték össze tudásukat. Magyarországon számos vendéglátó iskola mellett Finnország, Dánia, Lengyelország, Ausztria és Szlovákia vendéglátó iskolái is részt vettek. Ezen rangos versenyen a Szent Lőrinc Szakközépiskola vendéglátó tanulója pincér szakmában „a legszebb díszasztalért” járó címet Ujfalusi Renáta 12.E osztályos tanuló kapta. Felkészítő szakoktató: Gál Miklós gyakorlati oktatásvezető. A cukrászok versenyében „a legjobb tányérdesszertért” járó címet Prokaj Eszter 13.C-s tanuló kapta. Felkészítő szakoktató: Török Zsuzsanna mestercukrász. A különleges ételeket Tóth Zoltán 13.C és Androvics Gergő 12.E osztályos tanulók készítették. Felkészítő szakoktató: Meskó Norbert mesterszakács. Az összetett értékelésben a csapat ezüst helyezést ért el. A versenyen készült képeket megtekinthetik a galériában!

„Európai Unikumok 2010” verseny: (2010.03.29.)

Az év elején a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat és az Európai Fogyasztói Központ Magyarországi Képviselete – „Európai Unikumok 2010” címmel – országos vetélkedőt szervezett középiskolás diákoknak.

A tudásfelmérő játékra 4 fős középiskolai csapatok jelentkezhettek. Az előzetes regisztráció után, - az ország minden pontjáról - összesen 240 csapat mérte össze felkészültségét.

Az első forduló az Európai Unióval és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos 6 feladatlap megoldásából állt, melyeket a versenyt kiíró két szervezet az interneten tett közzé. A feladatok között szerepeltek az EU tagországainak ismeretével összefüggő kérdéssorok, és az EU szervezeti felépítésének, működésének ismeretéről is számot adtak a csapatok. A másik témakörben a fogyasztók védelmével foglalkozó törvények, rendeletek ismeretét és a fogyasztóvédelmi szervezeteket, valamint feladataikat kellett bemutatni. Sok ötletes feladattal találkozhattak a versenyzők, s a legnagyobb sikert a reklamációs levél írása jelentette számukra.

Iskolánkból a következő csapatok küldték be megoldásaikat:

 • 11/E osztály: GMKX csapata
 • 11/E osztály: Négyes fogat csapata
 • 11/G osztály: Szakemberek csapata
 • 13/A osztály: Brüsszelbe készülők csapata

A kiírás szerint a továbbjutásra iskolánként maximum két csapatnak volt esélye. A regionális döntőbe tőlünk a 11/G (Farkas András, Hajdu József, Szabó Bettina és Terenyei Rita) valamint a 13/A osztály csapata (Lénárt Szabolcs, Oláh Krisztián, Szűcs Péter, Verhóczki Tamás) jutott be. Megemlítendő, hogy még a harmadik helyen álló kollektívánk is olyan jó pontszámot ért el, hogy csak a létszámkorlát miatt maradtak le a további vetélkedés lehetőségéről. Teljesítményük elismeréseként őket is meghívták tartalék csapatként.

A regionális döntőt 2010. március 29-én Egerben, a Megyeháza Barkóczy termében rendezték.

Ekkor 10 csapat mérhette össze tudását, felkészültségét. A helyszínre előzetesen közölt feladatok megoldásával érkeztek a diákok. Ötletes bemutatkozással és egy - adott témakörben készült - fogyasztóvédelmi plakáttal kellett megjelenni a zsűri előtt. TOTÓ kitöltése, filmnézés-memória játékkal, szituációs- és egyéb érdekes feladatok döntöttek arról, melyik legyen a győztes csapat, amely az országos döntőbe jutva képviselheti régiónkat.

Iskolánkból a 11/G osztály: „Szakemberek” csapata a 4. helyet, míg a 13/A osztály: „Brüsszelbe készülők” csapata a 7. helyet szerezte meg.

Valamennyi résztvevőnek gratulálunk kitartó munkájukhoz!

Felkészülésüket Bódiné Fekete Éva tanárnő segítette.

Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Emlékverseny: csapat II. helyezés (Budapest, Gundel Károly Középiskola)

 • Varga Veronika szakács
 • Török Katalin szakács
 • Dorkó Alex pincér
 • Domán Vivien cukrász tanulók
 • Felkészítő: Török Zsuzsanna, Boros Sándor, Gál Miklós szakoktatók

VII. Országos Szabadtéri Főzőverseny, Bogács: csapat ezüst érem

 • Takács Gábor
 • Dósa Kálmán
 • Román Péter
 • Tornay-Kiss Armand tanulók
 • Felkészítő: Károly Albert, Fülöp Tibor szakoktatók

Culinary Expo Magyar Bajnokság, Budapest

 • Tóth Zoltán szakács - bronz minősítés
 • Szűcs Péter pincér - bronz minősítés
 • Prokaj Eszter cukrász tanulók - ezüst minősítés
 • Felkészítő: Meskó Norbert, Gál Miklós, Török Zsuzsanna szakoktatók

Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékverseny, Gyula

 • Réti Balázs szakács - arany minősítés
 • Prokaj Eszter cukrász - arany minősítés
 • Szűcs Péter pincér tanuló - különdíj
 • Felkészítő: Meskó Norbert, Gál Miklós, Török Zsuzsanna szakoktatók

V. Nemzetközi Kocsonyafőző Verseny, Felsőtárkány - csapat I. helyezés (tanuló kategória)

 • Nagy Gábor szakács
 • Fülöp Gergő szakács tanulók
 • Felkészítő: Birinyi Zoltán szakoktató

Tardi Hurkatöltő Bajnokság és Szalonnafesztivál - csapat ezüst érem

 • Nagy Gábor szakács - aranyérem (házi szalonna kategória)
 • Fülöp Gergő szakács
 • Vámosi Csaba szakács tanulók
 • Felkészítő: Birinyi Zoltán szakoktató

Fekvenyomó Világbajnokság Franciaország

 • Katona Gábor 12.E osztály - I. helyezett (18-19 éves korcsoport)

Angol szépkiejtési verseny: (2010.01.31.)

Az Eszterházy Károly Főiskola anglisztika tanszéke idén is meghírdette angol, német és francia nyelvű szépkiejtési versenyét. Iskolánkat angol nyelvből Barócsi Pál 12/E osztályos diák képviselte. Iskolánk tanulóját a megtanult vers és próza értékelése után az anyanyelvi oktatókból és főiskolai tanárokból álló zsűri a legjobb 10 versenyzőből álló döntőbe juttatta. Itt egy ismeretlen szöveg felolvasását értékelve az értékes 7. helyet szerezte meg.

Felkészítő tanár: Nagy Andrea

Országos és helyi szakmai versenyeredmények, elismerések

Városi angol nyelvi szépkiejtési verseny:

 • Kiss Alexandra - 9.c - első helyezett
 • Hegyi Nóra - 9.f - második helyezett
 • Huszár Dávid - 10.f - első helyezett
 • Farkas András - 10.c - harmadik helyezett
 • Felkészítő tanár: Bóta Katalin és Lukácsné Szádvári Olga

Magyarok Nagyasztala országos gasztronómiai verseny:
Csapat II. helyezés

 • Háló Beáta
 • Varga Veronika
 • Vámos József
 • Fehér Zoltán vendéglős tanulók
 • Felkészítő tanár: Boros Sándor mesterszakács

Hoventa Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállítás és Vásár – terítési díszmunka verseny:
Csapat Arany Minősítés

 • Dorkó Alex és Rebrica Ákos vendéglátó technikus tanulók
 • Felkészítő tanár: Gál Miklós mester felszolgáló

VI. országos szabadtéri főzőverseny:
Csapat III. helyezés

 • Csizmarik Ádám
 • Kis Armand
 • Pintér Attila
 • Felkészítő: Károly Albert mesterszakács

IV. nemzetközi kocsonyafőző verseny:
Csapat Arany és Bronz Diploma

 • Csomai Ákos
 • Ficzere Péter vendéglátó technikus tanulók
 • Felkészítő: Birinyi Zoltán szakoktató

IV. tardi hurkatöltő bajnokság:
Csapat Ezüstérem

 • Balák Márton
 • Csomai Ákos
 • Ficzere Péter vendéglátó technikus tanulók
 • Felkészítő: Birinyi Zoltán szakoktató

FOOD-TESZT regionális tanulmányi verseny:
Csapat IV. helyezés

 • Janitor Rozália
 • Kovács Bernadett
 • Varga Laura Diána
 • Pecsmény Péter
 • Felkészítő tanár: Bódiné Fekete Éva

GASZTRO-TESZT országos szakmai verseny:
Csapat I. helyezés

 • Boros Barna
 • Dobrányi Ferenc
 • Tóth László
 • Felkészítő tanár: Bódiné Fekete Éva

Szabolcs Kupa 2009 országos fodrász-kozmetikus és műköröm építő verseny:

 • Karóczkai Kitti - III. helyezés
 • Kovács Bettina - III. helyezés
 • Gubala Csilla - V. helyezés
 • Lengyel Nikoletta - X. helyezés
 • Juhász Erzsébet - VI. helyezés
 • Simon Réka - VII. helyezés
 • Barta Beáta - VIII. helyezés
 • Köves Attila - IX. helyezés
 • Bodnár Bernadett - X. helyezés
 • Fülep Péter - X. helyezés

Balázs Mester Díj

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója – Dr. Draveczky Balázs tiszteletére – halála után egy szakmai díjat alapítottak. A gasztronómia területén aktívan dolgozó szakemberek, a hagyományőrzés érdekében fáradozó személyek, az oktatás területén tevékenykedő szaktanárok, valamint szakírók kaphatják az évente átadásra kerülő „BALÁZS MESTER DÍJ”-at. Érdemeik elismeréseként, évente három fő részére ítélik oda a szép kivitelű plakettet és az oklevelet. 2008. februárjában többek között iskolánk szakmai tanára, Bódiné Fekete Éva vehette át a kitüntetést Budapesten. Az értékelésben hangsúlyozták, hogy diákjai több szakmai témakörű országos versenyen értek el szép eredményeket. (Siófoki Tojásfesztivál, Nagykőrösi Tudományos Diákkonferencia, országos, és megyei receptpályázatok, stb.) a tanárnő az iskolai szakmai oktatás mellett rendszeresen részt vesz az NSZFI és a MKIK által szervezett szakmai vizsgáztatásokon is. Emellett „A gasztronómia története” és „Nemzetek konyhái” címen, gasztronómiai témájú könyveket is írt.

Kozmetika, Fodrászat

A végzős évfolyamon tanuló kozmetikusaink részt vettek a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. Ennek írásbeli elődöntő része februárban zajlott, ahol Budkova Alena 67 pontot ért el, ezáltal mentesül az év végi vizsga írásbeli része alól.

A Miskolcon megrendezett „Kézműves Kupa 2008” Nemzetközi Fodrász, Kozmetikus és Műköröm-díszítő Bajnokságon diákjaink is megmérettették magukat. A fodrászok közül korcsoportjában Vondorkovics Bernadett megszerezte az első helyezettnek járó kupát és érmet. A többiek sem maradtak alul a versenyben, hiszen Tóth Krisztina 5., Dézsán Szabina 6., Lukács Nikoletta 10. és Fülep Péter 16. helyezett lett. Kozmetikus tanulóinknak alkalmi, illetve fantázia sminket kellett készíteniük, melynek témája: „Napsugaras Szemek”. A 13. évfolyamból Gubala Csilla 9., Lengyel Nikolett 15., míg a 14. évfolyamból Baranyi Mónika 12., Vass Adrienn 14. és Sályi Mónika 15. helyezést értek el.

FOOD-Teszt vetélkedő

Az EGERFOOD Regionális Tudásközpont szervezésében – 2007. szeptember 28-án – FOOD-TESZT vetélkedő-n vett részt iskolánk 10. osztályos tanulóinak négyfős csapata. A „VITALITÁS” nevű csapat tagjai Bán Erika (10/A), Janosik Vivien (10/E), Kis Gabriella (10/B), Kocsa Martin (10/B) voltak. Az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola dísztermében megrendezett, színvonalas versenyen megyénk középiskoláinak diákjai mérték össze tudásukat. A témakörök az élelmiszerek összetételével, élelmiszerbiztonsággal, reklámmal, stb. kapcsolatos kérdéseket tartalmaztak. A sokfordulós vetélkedő nemcsak a tárgyi tudást, de a diákok kreativitását is felmérte. Csapatunk – más neves iskolák tanulóit megelőzve – a középmezőnyben végzett. Díjazásként mind a négyen egy-egy webkamerát, és a szponzor cégek élelmiszercsomagjait vehették át. Felkészítő tanáraik: Bódiné Fekete Éva és Kassai Attila.

Ki tud többet Egerről?

Iskolánk csapata részt vett a Ki tud többet Egerről? című városi vetélkedő döntőjén, ahol a 7. helyezést szerezték meg. Vendégként Kopcsik Lajos olimpiai bajnok mestercukrászt hívták meg a versenyre, ahol nagy sikerű interjút készítettek vele. A csapat tagjai: Pecsmány Péter (9.b), Sűrű Dávid és Csanálosi Ariel (9.e). Felkészítő tanáruk: Várnainé Sütő Emőke.

Éremeső a Culinary Expo-n

Iskolánk tanulói sikeresen szerepeltek Budapesten, az Utazás 2008 Kiállítás keretében megrendezett Culinary Expo Magyar Bajnokságon. A Magyar Gasztronómiai Szövetség szervezésében tizenhárom vendéglátó iskola szakács, cukrász és pincér tanulói mérték össze tudásukat.

A szakácsok háromfogásos ünnepi ételek versenyében Kerékgyártó Szabolcs és Fejes István aranyérmet nyertek. Felkészítő tanáruk Boros Sándor mesterszakács.

Ezüstérmes lett a Demeter István és Érsek Márton alkotta pincércsapat, Gál Miklós szakoktató irányításával.

Polyák Nikolett és Domán Vivien cukrásztanulók munkáját oklevéllel jutalmazták. Felkészítésüket Török Zsuzsanna mestercukrász szakoktató végezte. Az iskola csapata összesítésben ezüstérmet szerzett, valamint megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség különdíját is.

III. Tardi Hurkafesztivál

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával került megrendezésre immár harmadik alkalommal Tardoson, a hurkafesztivál. A feladat tradícionális és különleges hurka készítése volt. Iskolánkat Birinyi Zoltán szakoktató, Kerékgyártó Szabolcs, Fejes István és Bakó Zoltán vendéglátó technikus tanulók képviselték. Készítményüket a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Nemzetközi Kocsonyafőző Verseny

A Park Hotel Táltos szervezésében került sor Felsőtárkányban nemzetközi kocsonyafőző verseny megrendezésére. Iskolánk színeit a Kocsony-Ászok elnevezésű, Birinyi Zoltán szakoktató, Kerékgyártó Szabolcs és Fejes István vendéglátó technikus tanulók alkotta csapat képviselte. A rangos versenyen a csapat bronzdiploma fokozatot ért el. Iskolánk a versenyen elért kimagasló eredményért, a legszakmaibb hagyományőrzésért, valamint az étkezési kultúra ápolásáért a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját kapta.

Bogács: szabadtűzön készült ételek versenye

Bogácson már komoly hagyományra tekint vissza a szabadtűzön készült ételek versenye. Iskolánk tanulói rendszeres résztvevői a hétvégi programnak, ahol idén is grillezett és bográcsban készített ételekkel készültünk. A grillezés kategóriában csapatunk ezüstérmes lett, a bográcsban készült ételünk bronzérmet kapott. A csapat tagjai: Bozsik András, Demeter István, Érsek Márton, Szabó Péter tanulók, Hanuszik László és Fülöp Tibor szakoktatók.

Regensburgi vásár

„Magyarország bemutatkozik” címmel háromnapos kiállítást és vásárt rendeztek a németországi Regensburgban. A vásár gasztronómiai programját iskolánk biztosította. Magyaros ételeket és egri borokat kínáltunk a vásár látogatóinak. A szakácsaink által készített székelykáposzta és marhapörkölt, a Tóth Ferenc pincészetéből kínált borok igen nagy sikert arattak. Iskolánkat Tóth Ágnes, Tóbiás Nóra tanulók, Birinyi Zoltán és Fülöp Tibor szakoktatók képviselték. A programot színesítették a Szihalmi Tobán Hagyományőrző Népművészeti Együttes helyszínen fellépő táncosai.

A szakmai tanulmányi versenyek országos döntőjébe jutott tanulóink:

SZÉTV: vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek tantárgy

 • Kindornai Krisztián
 • Kriston Zita
 • Tengely Zsófia
 • Felkészítő tanár: Krpánné Paszternák Erika és Bódiné Fekete Éva

OSZTV: kereskedelmi technikus

 • Sebestyén Mónika
 • Felkészítő tanár: Verébné Tari Ilona és Palencsárné Kasza Marianna

OSZTV: vendéglátó technikus

 • Nagy Krisztina
 • Vancsik Péter
 • Felkészítő tanár: Krpánné Paszternák Erika, Gál Miklós, Boros Sándor és Török Zsuzsanna

OSZTV: idegenforgalmi technikus

 • Szabó Judit
 • Felkészítő tanár: Palencsárné Kasza Marianna, Véghné Kormos Rita

Angol nyelvi szépkiejtési verseny

A Bornemissza Gergely Szakképző Iskolában 2007. november 21-én megrendezett angol nyelvi szépkiejtési versenyen Székely Imre 10.c osztályos tanuló 2. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Szécsi Annamária.


Megyei szavalóverseny

„Jöjj el szabadság!” címmel rendezett szavalóversenyt a hatvani Damjanich János Szakközépiskola. Heves megye verseket kedvelő középiskolásait felvonultató rendezvényen iskolánkat Rencz Márk 9.a osztályos tanuló képviselte. Wass Albert: Emlékezés egy régi márciusra című versének előadásával az erős mezőnyben elismerésre méltóan állt helyt. Felkészítő tanára: Harsányi Judit.

Egri SZC Logo

Egri Szakképzési Centrum
Fábri Eufrozina
főigazgató